Καραγιάννης & Συνεργάτες - Δικηγορικό Γραφείο

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
& ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ | ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καραγιάννης - Σταματίου και Συνεργάτες - Δικηγορικά Γραφεία
    Διασφαλίζουμε τα Συμφέροντα σας!
  • Καραγιάννης - Σταματίου και Συνεργάτες - Δικηγορικά Γραφεία
    Γνώση & Εμπειρία
  • Καραγιάννης - Σταματίου και Συνεργάτες - Δικηγορικά Γραφεία
    Συνέπεια & Αποτελεσματικότητα
  • Καραγιάννης - Σταματίου και Συνεργάτες - Δικηγορικά Γραφεία
    Εχεμύθεια & Εμπιστοσύνη
  • Καραγιάννης - Σταματίου και Συνεργάτες - Δικηγορικά Γραφεία
    Ειλικρίνεια & Υπευθυνότητα
  • Καραγιάννης - Σταματίου και Συνεργάτες - Δικηγορικά Γραφεία
    Αξιοπιστία & Επαγγελματισμός
Επικοινωνήστε μαζί μας
2103810723 (Αθήνα) | 2310525720 (Θεσσαλονίκη) | info@karagiannislawfirm.gr

Τι αναμένεται να ισχύσει για τους πλειστηριασμούς μετά το 2013

Συμφωνία με την τρόικα μέσα από ένα πλαίσιο που θα προστατεύει από τους πλειστηριασμούς την κατοικία δανειοληπτών με παροδική αδυναμία πληρωμής και, παράλληλα, θα προβλέπει ταχύτερες διαδικασίες στην απονομή της δικαιοσύνης αναζητεί η κυβέρνηση. Η επίτευξη συμφωνίας για το «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών είναι υψίστης σημασίας για τη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και για τη διατήρηση της ισορροπίας στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μεταξύ των δύο πλευρών έχει επέλθει μερική σύγκλιση, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και την ύπαρξη ενός μεταβατικού σταδίου το πολύ 12 μηνών, μέχρι την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Η αναχώρηση των εκπροσώπων της τρόικας από την Αθήνα την περασμένη Πέμπτη κάθε άλλο παρά διακοπή των διαπραγματεύσεων σημαίνει, καθώς αυτές συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς μεταξύ στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και των ειδικών τεχνικών κλιμακίων. Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι έχει τέσσερις πτυχές :

1. Διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη (νόμος 3869/2010). Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη κατοικία προστατεύεται αφενός μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και αφετέρου εάν μετά τη ρύθμιση ο οφειλέτης –εφόσον έχει ζητήσει εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του από ρευστοποίηση– είναι συνεπής στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων που έχει ορίσει το δικαστήριο. Σήμερα η κατοικία μπορεί να εξαιρεθεί εάν η αξία της ισούται μέχρι του αφορολόγητου ορίου απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένου κατά 50%, όριο που πιθανώς θα μειωθεί.

2. Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας κάτω των 150.000 ευρώ για δανειολήπτες με παροδική αδυναμία πληρωμής που δεν θέλουν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη. Η απαγόρευση αυτή θα ισχύσει το πολύ για 12 μήνες, καθώς θεωρείται απίθανο η τρόικα να συναινέσει σε μεγαλύτερη διάρκεια. Ο δανειολήπτης θα συνεχίσει να καταβάλλει έστω και ένα μικρό ποσό στους πιστωτές. Με τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι περίπου το 1/3 των σημερινών μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βγει από το «κόκκινο». Εκτός από την αντικειμενική αξία του ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα του οφειλέτη.

3. Κατάργηση της ρύθμισης Παπαθανασίου (ρύθμιση του 2009), που προέβλεπε απαγόρευση των πλειστηριασμών για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές έως 200.000 ευρώ.

4. Καθιέρωση του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης. Με τον νόμο 4161/2013 αντικαταστάθηκε η υποχρέωση προσπάθειας εξωδικαστικού συμβιβασμού που προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη πριν από την προσφυγή στα δικαστήρια από την προαιρετική προδικαστική διαμεσολάβηση. Πρόκειται, ωστόσο, για διαδικασία που δεν έχει αποδώσει και γι’ αυτό επιχειρείται τώρα να καταστεί υποχρεωτική. Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, οικοδομείται και στην Ελλάδα η κουλτούρα της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης για την επίλυση αστικών κι εμπορικών διαφορών.

Πηγή: Η Καθημερινή

Επικοινωνία

Θεσσαλονίκη

Πολυτεχνείου 21 (6ος Όροφος), 54626

2310525720

Αθήνα

Σολωμού 58 και Πατησίων (6ος Όροφος), 10682

2103810723

Για να σας παρέχουμε την καλύτερη online εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies.