Καραγιάννης & Συνεργάτες - Δικηγορικό Γραφείο

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
& ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ | ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καραγιάννης - Σταματίου και Συνεργάτες - Δικηγορικά Γραφεία
    Διασφαλίζουμε τα Συμφέροντα σας!
  • Καραγιάννης - Σταματίου και Συνεργάτες - Δικηγορικά Γραφεία
    Γνώση & Εμπειρία
  • Καραγιάννης - Σταματίου και Συνεργάτες - Δικηγορικά Γραφεία
    Συνέπεια & Αποτελεσματικότητα
  • Καραγιάννης - Σταματίου και Συνεργάτες - Δικηγορικά Γραφεία
    Εχεμύθεια & Εμπιστοσύνη
  • Καραγιάννης - Σταματίου και Συνεργάτες - Δικηγορικά Γραφεία
    Ειλικρίνεια & Υπευθυνότητα
  • Καραγιάννης - Σταματίου και Συνεργάτες - Δικηγορικά Γραφεία
    Αξιοπιστία & Επαγγελματισμός
Επικοινωνήστε μαζί μας
2103810723 (Αθήνα) | 2310525720 (Θεσσαλονίκη) | info@karagiannislawfirm.gr

Υποχρεωτική ενδικοφανής προσφυγή από 01.08.2013 κατά των πράξεων που εκδίδονται από τη φορολογική αρχή (Πολ 1209/06.09.2013).

Άρθρο 1. Ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης στο πλαίσιο της ειδικής διοικητικής διαδικασίας.

1. Ο υπόχρεος, εφόσον αµφισβητεί ρητές πράξεις που εκδίδονται σε βάρος του από τη φορολογική αρχή από 1/8/2013 και εφεξής, πριν από την προσφυγή του στη ∆ιοικητική ∆ικαιοσύνη, οφείλει να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσίων Εσόδων µε αίτηµα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας. Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρµόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόµενη πράξη.

2. Η άσκηση οποιασδήποτε άλλης διοικητικής προσφυγής κατά των υποκειµένων στην ενδικοφανή προσφυγή πράξεων των φορολογικών αρχών, είναι απαράδεκτη.

Άρθρο 2. Αίτηµα αναστολής καταβολής του ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του αµφισβητούµενου ποσού της πράξης.

1. Σε περίπτωση υποβολής από τον υπόχρεο, ταυτόχρονα µε την ενδικοφανή προσφυγή και αιτήµατος αναστολής καταβολής του ποσοστού πενήντα τοις εκατό(50%) του αµφισβητούµενου ποσού της πράξης, η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης δύναται να αναστείλει την πληρωµή του εν λόγω ποσοστού στην περίπτωση κατά την οποία κρίνεται ότι αυτό θα είχε ως συνέπεια την ανεπανόρθωτη βλάβη για τον υπόχρεο. Το αίτηµα αναστολής υποβάλλεται µε το έγγραφο της ενδικοφανούς προσφυγής ή αυτοτελώς µε ιδιαίτερο έγγραφο που κατατίθεται την ίδια ηµέρα µε την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής.

2. Με την αίτηση αναστολής συνυποβάλλονται στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης και τα αποδεικτικά στοιχεία µε τα οποία τεκµηριώνονται οι ισχυρισµοί του αιτούντος και απαραιτήτως υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο αιτών δηλώνει : α) τα παγκόσµια έσοδα ή εισοδήµατά του από κάθε πηγή κατά το προηγούµενο και κατά το τρέχον οικονοµικό έτος και β) την περιουσιακή του κατάσταση στην Ελλάδα και οπουδήποτε στην αλλοδαπή κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης αναστολής . Αν ο αιτών είναι φυσικό πρόσωπο, δηλώνονται και τα παγκόσµια έσοδα ή εισοδήµατα από κάθε πηγή κατά το προηγούµενο και κατά το τρέχον οικονοµικό έτος, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή του ή της συζύγου και των ανηλίκων τέκνων αυτού κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης αναστολής. Αν ο αιτών είναι νοµικό πρόσωπο ή οποιασδήποτε µορφής νοµική οντότητα, δηλώνονται και τα παγκόσµια έσοδα ή εισοδήµατα από κάθε πηγή κατά το προηγούµενο και κατά το τρέχον οικονοµικό έτος, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή, κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης αναστολής, των συνδεδεµένων νοµικών προσώπων µε τον αιτούντα καθώς και των φυσικών προσώπων που σύµφωνα µε τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις ευθύνονται ατοµικά για τις φορολογικές υποχρεώσεις του αιτούντος. Ως συνδεδεµένο νοµικό πρόσωπο για την εφαρµογή της παρούσας παραγράφου, νοείται η σύνδεση µε σχέση άµεσης ή έµµεσης ουσιώδους διοικητικής ή οικονοµικής εξάρτησης ή ελέγχου, λόγω συµµετοχής του αιτούντος στο κεφάλαιο ή τη διοίκηση του άλλου νοµικού προσώπου ή λόγω συµµετοχής των ιδίων προσώπων στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση και των δύο νοµικών προσώπων. Η περιουσιακή κατάσταση περιλαµβάνει ιδίως τα εµπράγµατα και ενοχικά δικαιώµατα σε ακίνητα, τις καταθέσεις οποιουδήποτε είδους και τα συναφή τραπεζικά προϊόντα, τις επενδύσεις σε κινητές αξίες, τα µηχανοκίνητα ιδιωτικά µέσα µεταφοράς, τα δάνεια και τις δωρεές, τις µετοχές, τα µερίδια, τα δικαιώµατα ψήφου ή συµµετοχής σε κεφάλαιο σε οποιασδήποτε µορφής νοµική οντότητα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 51Α του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/94) και τα εµπράγµατα και ενοχικά δικαιώµατα σε κινητά αξίαςάνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Μαζί µε την περιουσιακή κατάσταση δηλώνεται από τον αιτούντα και η εκτιµώµενη αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων που περιλαµβάνονται σε αυτήν. Για τα ακίνητα δηλώνεται και η αντικειµενική αξία αυτών. Αν ο αιτών τηρεί λογιστικά βιβλία του Κ.Φ.Α.Σ. κατά τη διπλογραφική µέθοδο, µε την αίτηση αναστολής συνυποβάλλονται ο τελευταίος ισολογισµός και το τελευταίο αναλυτικό ισοζύγιο γενικής λογιστικής του τρέχοντος οικονοµικού έτους.

3. Αίτηση αναστολής που δεν συνοδεύεται από τα προαναφερθέντα στοιχεία απορρίπτεται.

Άρθρο 3. Προθεσµία, περιεχόµενο και διαδικασία άσκησης της ενδικοφανούς προσφυγής.

1. Η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικών αρχών, εντός ανατρεπτικής προθεσµίας τριάντα (30) ηµερών που αρχίζει από την κοινοποίηση της πράξεως, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στις σχετικές διατάξεις του Κώδικα ∆ιοικητικής ∆ικονοµίας.

2. Η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται στην αρµόδια φορολογική αρχή από τον υπόχρεο και πρέπει να αναφέρει τους λόγους, τους ισχυρισµούς και τα έγγραφα στα οποία βασίζει το αίτηµά του, να περιέχει τα ακριβή του στοιχεία, την προσβαλλόµενη πράξη, τη διεύθυνση στην οποία θα συντελούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδροµείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υπόχρεου. Σε κάθε περίπτωση µεταβολής των στοιχείων επικοινωνίας που επήλθε µετά την υποβολή του αιτήµατος της ενδικοφανούς προσφυγής, ο υπόχρεος οφείλει να γνωστοποιεί εγγράφως αυτά στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης, διαφορετικά οι κοινοποιήσεις γίνονται νοµίµως βάσει των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων. Με το έγγραφο της ενδικοφανούς προσφυγής ο υπόχρεος οφείλει να διορίζει αντίκλητο και να αναφέρει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας µε αυτόν (όνοµα, επώνυµο, πατρώνυµο, επάγγελµα, διεύθυνση επικοινωνίας, τηλέφωνο, τηλεοµοιοτυπία, ηλεκτρονικό ταχυδροµείο).

3. Ειδικότερα, η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται, προκειµένου για σχολάζουσα κληρονοµιά από τον κηδεµόνα, για επιδικία από τον προσωρινό διαχειριστή, για µεσεγγύηση από το µεσεγγυούχο, για πτωχεύσαντα από το σύνδικο, για ανήλικο από τον ασκούντα τη γονική µέριµνα ή τον επίτροπο και επί πλειόνων από τον έναν απόαυτούς ή γι` αυτόν που τελεί σε δικαστική συµπαράσταση από το δικαστικό συµπαραστάτη και προκειµένου για θανόντα φορολογούµενο από τους κληρονόµους του και εν γένει από κάθε πρόσωπο του άρθρου 64 παρ. 1 του Κώδικα ∆ιοικητικής ∆ικονοµίας. Για τις όλες τις ως άνω περιπτώσεις, υποχρεωτικώς µε την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής συνυποβάλλονται και τα νοµιµοποιητικά έγγραφα από τα οποία προκύπτουν οι παραπάνω ιδιότητες.

4. Σε περιπτώσεις κατάργησης ή αναστολής λειτουργίας, κατά περίπτωση, της φορολογικής αρχής ή τµήµατος ή γραφείου αυτής, που εξέδωσε την πράξη, η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται στη ∆.Ο.Υ. υποδοχής, η οποία και την διαβιβάζει σύµφωνα µε τα οριζόµενα, στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης.

5. Ο υπόχρεος ταυτόχρονα µε την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, συνυποβάλλει στην αρµόδια φορολογική αρχή και ηλεκτρονικό φάκελο (σε οπτικό δίσκο – CD ή USB κλπ.), στον οποίο περιλαµβάνονται σε µαγνητική µορφή και σε οποιαδήποτε αναγνώσιµη µορφή αρχείου: α) η υποβληθείσα ενδικοφανής προσφυγή, β) η αίτηση αναστολής σε περίπτωση αυτοτελούς υποβολής, γ) τα έγγραφα και δικαιολογητικά που επικαλείται (σε ηλεκτρονικά αρχεία), συνοδευόµενο από υπεύθυνη δήλωση άρθρου 8 ν. 1599/1986, µε την οποία δηλώνεται το ακριβές του περιεχοµένου των στοιχείων του ηλεκτρονικού φακέλου.

6. Ο προϊστάµενος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης δύναται αναθέτει την εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής σε υπάλληλο ή και υπαλλήλους των Τµηµάτων Επανεξέτασης ή του Τµήµατος Νοµικής Υποστήριξης- Επανεξέτασης ή από κοινού κατά περίπτωση. Αν ο υπόχρεος µαζί µε την ενδικοφανή προσφυγή υποβάλλει και αίτηµα αναστολής της καταβολής του πενήντα τοις εκατό (50%) του αµφισβητούµενου ποσού της πράξης, το αίτηµα αυτό ανατίθεται στον ίδιο υπάλληλο µε την ίδια ως άνω εντολή.

Άρθρο 4. ∆ιαδικασία εξέτασης ενδικοφανούς προσφυγής.

1. Η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης ερευνά στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων της τα πραγµατικά και νοµικά ζητήµατα των υποθέσεων, λαµβάνοντας υπόψη την προσφυγή, τις πληροφορίες που έλαβε από τον υπόχρεο, τις απόψεις της αρµόδιας φορολογικής αρχής, καθώς και κάθε άλλη πληροφορία που σχετίζεται µε την υπόθεση.Η διαδικασία διεξάγεται εγγράφως, µε την επιφύλαξη των οριζόµενων στο παρόν άρθρο.

2. Η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης, εάν το κρίνει απαραίτητο, δύναται εντός της οριζόµενης προθεσµίας για την έκδοση της απόφασης επί της ενδικοφανούς προσφυγής, να καλεί τον υπόχρεο εντός πέντε (5) εργασίµων ηµερών, προκειµένου αυτός να εκφράσει τις απόψεις του εγγράφως ως προς τα σχετικά ζητήµατα και τους προβαλλόµενους µε την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής λόγους και ισχυρισµούς.

3. Στις περιπτώσεις που µε την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής προσκοµισθούν στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης νέα στοιχεία ή γίνει επίκληση νέων πραγµατικών περιστατικών, ο υπόχρεος πρέπει να καλείται σε ακρόαση, προκειµένου να εκφράσει εγγράφως τις απόψεις του, αναπτύσσοντας τους προβαλλόµενους µε την ενδικοφανή προσφυγή λόγους και τα τυχόν συνυποβαλλόµενα σε αυτήν νέα στοιχεία ή τα επικαλούµενα µε το αίτηµά του νέα πραγµατικά περιστατικά σύµφωνα µε τα παραπάνω οριζόµενα. Ως νέα στοιχεία ορίζονται αυτά τα οποία δεν είχε στη διάθεσή της η φορολογική αρχή και δεν ήταν δυνατόν να τα λάβει υπ’ όψιν της κατά το χρόνο έκδοσης της προσβαλλόµενης πράξης.

4. Προκειµένου να τύχουν εφαρµογής τα οριζόµενα στην προηγούµενη παράγραφο της παρούσας απόφασης, η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης κρίνει εάν πρόκειται για νέα στοιχεία ή όχι ή για νέα πραγµατικά περιστατικά, συνεκτιµώντας τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης που έχει διαβιβασθεί από την αρµόδια φορολογική αρχή και κάθε άλλο πρόσφορο στοιχείο.

5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον κατά την κρίση της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης συντρέχει λόγος, η διενεργούµενη ακρόαση διεξάγεται και προφορικώς σε καθορισµένη ώρα και ηµεροµηνία εντός της Υπηρεσίας, ώστε ο υπόχρεος να αναπτύξει λεπτοµερέστερα τους διαλαµβανόµενους στο έγγραφο της ακρόασής του ισχυρισµούς και τα τυχόν συνυποβαλλόµενα µε την ενδικοφανή προσφυγή νέα στοιχεία ή τα επικαλούµενα µε το αίτηµά του νέα πραγµατικά περιστατικά. Στην προφορική ακρόαση συµµετέχουν τρεις τουλάχιστον υπάλληλοι που ορίζονται από τον προϊστάµενο της Υπηρεσίας, µεταξύ των οποίων υπάλληλος που χειρίζεται την υπόθεση και ο προϊστάµενος του αρµοδίου Τµήµατος, καθώς και ο υπόχρεος ο οποίος παρίσταται αυτοπροσώπως ή µε εξουσιοδοτηµένο αντιπρόσωπο µε βάση ειδικό πληρεξούσιο έγγραφο µε θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από την κατά νόµο αρµόδια αρχή.

6. Στην περίπτωση που ο υπόχρεος µε την ενδικοφανή προσφυγή, επικαλείται και προσκοµίζει στοιχεία τα οποία κρίνονται ως νέα, καθόσον δεν τα είχε στην διάθεσή της η φορολογική αρχή και δεν ήταν δυνατόν να τα λάβει υπόψη της κατά την έκδοση της πράξης και κρίνεται ότι απαιτούνται πρόσθετες ελεγκτικές επαληθεύσεις ή έρευνες σε σχέση µε την υπόθεση, ο Προϊστάµενος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης δύναται µε αιτιολογηµένη πράξη του να αναπέµπει την υπόθεση στην αρµόδια φορολογική αρχή, τάσσοντας ρητή προθεσµία προκειµένου η τελευταία να αποστείλει στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης το σχετικό της πόρισµα.

7. Σε περίπτωση που η πράξη ακυρώνεται για λόγους τυπικής πληµµέλειας, ο Προϊστάµενος της αρµόδιας φορολογικής αρχής ενεργεί σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην απόφαση της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης.

8. Ο Προϊστάµενος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, στο πλαίσιο της κατά τα ως άνω οριζόµενα ειδικής διοικητικής διαδικασίας – ενδικοφανούς προσφυγής, µπορεί να καλεί οποιονδήποτε για να παρέχει πληροφορίες και να αιτείται την προσκόµιση οποιουδήποτε εγγράφου ή άλλου στοιχείου το οποίο κρίνεται αναγκαίο στο πλαίσιο της επανεξέτασης της πράξης, τηρουµένων των σχετικών διατάξεων περί επαγγελµατικού απορρήτου και προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων. Επίσης µπορεί να προκαλεί γνωµοδοτήσεις ή γνωµατεύσεις αρµοδίων οργάνων του Υπουργείου Οικονοµικών και του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους και ιδίως του Ειδικού Γραφείου Νοµικού Συµβούλου Φορολογίας του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους, σύµφωνα µε τις διατάξεις που το διέπουν.

9. Οι Υπηρεσίες, οι υπάλληλοι και τα όργανα της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσίων Εσόδων οφείλουν, κατά προτεραιότητα να παρέχουν κάθε πληροφορία ή σχετικό έγγραφο και να αποφαίνονται εντός των τασσοµένων προθεσµιών, σύµφωνα µε τις σχετικές πράξεις και αποφάσεις του Προϊσταµένου της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης.

Άρθρο 5. Έκδοση της απόφασης.

1. Ο Προϊστάµενος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης ή ο Υποδιευθυντής Επανεξέτασης, εφόσον ο τελευταίος εξουσιοδοτείται σχετικώς, εκδίδει και κοινοποιεί αιτιολογηµένη απόφαση µετά από εισήγηση του ορισθέντος ή των ορισθέντων υπαλλήλων, εντός προθεσµίας εξήντα (60) ηµερών από την ηµεροµηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής. Ειδικά στην περίπτωση των ενδικοφανών προσφυγώνπου υποβάλλονται στην αρµόδια φορολογική αρχή µέχρι τις 28.2.2014, η προθεσµία έκδοσης και κοινοποίησης στον υπόχρεο της απόφασης, επεκτείνεται σε εκατόν είκοσι (120) ηµέρες.. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση περιέχει και την οριστική φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου, το καταλογιζόµενο ποσό και την προθεσµία καταβολής αυτού. Εάν µε την απόφαση ακυρώνεται, µερικά ή ολικά, ή τροποποιείται η πράξη της φορολογικής αρχής, η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης οφείλει να αιτιολογεί την απόφαση αυτή επαρκώς µε νοµικούς ή και πραγµατικούς ισχυρισµούς.

2. Εάν εντός της κατά τα ανωτέρω προβλεπόµενης προθεσµίας, δεν εκδοθεί ή δεν έχει κοινοποιηθεί η απόφαση στον υπόχρεο, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσµίας. Στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί απόφαση, η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης ενηµερώνει το αργότερο εντός δυο ηµερών από την εκπνοή της προβλεπόµενης για την έκδοση της απόφασης προθεσµίας την αρµόδια φορολογική αρχή για τις δικές της ενέργειες.

3. Αντίγραφο της απόφασης, η οποία επέχει θέση τίτλου βεβαίωσης, αποστέλλεται άµεσα και στην αρµόδια φορολογική αρχή για τις δικές της ενέργειες.

Άρθρο 6. Μεταβατική διάταξη.

Ενδικοφανείς προσφυγές που ασκήθηκαν ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης και είναι εκκρεµείς κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του Κώδικα Φορολογικής ∆ιαδικασίας, εξετάζονται σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 70Β του ν.2238/1994 και τα οριζόµενα στα άρθρα 1 έως 5 της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 7. ∆ηµοσίευση.

Η απόφαση αυτή να δηµοσιευθεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.

Δημήτριος Χ. Καραγιάννης, Δικηγόρος, Θεσσαλονίκη - Αθήνα

Επικοινωνία

Θεσσαλονίκη

Πολυτεχνείου 21 (6ος Όροφος), 54626

2310525720

Αθήνα

Σολωμού 58 και Πατησίων (6ος Όροφος), 10682

2103810723

Για να σας παρέχουμε την καλύτερη online εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies.