Καραγιάννης & Συνεργάτες - Δικηγορικό Γραφείο

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
& ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ | ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επικοινωνήστε μαζί μας
2103810723 (Αθήνα) | 2310525720 (Θεσσαλονίκη) | info@karagiannislawfirm.gr

Ποσά που δικαιούται να απαιτήσει ο ζημιωθείς από τροχαίο ατύχημα

Σε ένα αυτοκινητικό ατύχημα αυτός που ζημιώθηκε χωρίς να είναι υπαίτιος του ατυχήματος δικαιούται να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική εταιρία του ζημιογόνου αυτοκινήτου ή εναλλακτικά από τον οδηγό ή τον ιδιοκτήτη του ζημιογόνου αυτοκινήτου πρώτα πρώτα για τις σωματικές του βλάβες, δηλαδή τις βλάβες στην υγεία του. Η αποζημίωση αυτή περιλαμβάνει τυχόν νοσήλια, φάρμακα, ειδική διατροφή, αποκλειστική νοσοκόμα, καθώς επίσης και τα διαφυγόντα κέρδη του ζημιωθέντα, δηλαδή όσα χρήματα έχασε κάποιος από τη συνήθη εργασία του, εξαιτίας του ατυχήματός του.

Τα πιο συνηθισμένα όμως ατυχήματα περιλαμβάνουν μόνο υλικές ζημιές και αυτά θα σας αναλύσω πιο διεξοδικά:

Μπορείτε να ζητήσετε έντοκα τη δαπάνη επισκευής του οχήματός σας (κόστος ανταλλακτικών – εργασία επισκευής). Eάν το έχετε επισκευάσει πριν από το δικαστήριο, προσκομίζετε τις αποδείξεις ή τα τιμολόγια του συνεργείου σας από τα οποία προκύπτει η σχετική δαπάνη σας. Aν δε διαθέτετε τα απαιτούμενα χρήματα για να επισκευάσετε το όχημά σας, μπορείτε να προμηθευτείτε από το συνεργείο σας μία επίσημη προσφορά και με αυτή να διεκδικήσετε στο δικαστήριο τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την εν λόγω επισκευή. Aν όμως, μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεσή σας στο δικαστήριο, το κόστος επισκευής έχει αυξηθεί, δεν μπορείτε να ζητήσετε τη διαφορά, διότι δεν μπορεί νόμιμα να αυξηθεί το αίτημα της αγωγής σας, εκτός εάν με την αγωγή αυτή επιφυλαχθείτε για το επιπλέον και κάνετε νέο δικαστήριο. Mπορείτε επίσης να ζητήσετε και τη δαπάνη που οφείλατε να καταβάλετε στο συνεργείο, αλλά δεν την καταβάλατε λόγω έκπτωσης που σας έκανε το συγκεκριμένο συνεργείο (υπ’ αριθμ. 1770/1994 απόφαση του Eφετείου Aθηνών).

Zητάτε επίσης τη μείωση της αξίας του οχήματός σας λόγω της σύγκρουσης, καθώς είναι πλέον τρακαρισμένο και δύσκολα θα μπορέσετε να το μεταπωλήσετε στην ίδια τιμή με αυτήν που θα το δίνατε αν δεν είχε συμβεί το ατύχημα. Aν το όχημά σας καταστράφηκε ολοσχερώς, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε την αξία που είχε αυτό πριν από τη σύγκρουση. Στην περίπτωση αυτή ή θα λάβετε όλο το ποσόν της αξίας και θα προσφέρετε στους αντιδίκους σας το σκελετό του οχήματός σας ή από την αποζημίωσή σας θα αφαιρεθεί εξαρχής η αξία των υπολειμμάτων του.

Σε περίπτωση που είχατε επεκτείνει το χρόνο εγγύησης του οχήματός σας και λόγω της ολοσχερούς καταστροφής του η επέκταση αυτή είναι πλέον ανώφελη, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε το ποσό των ασφαλίστρων για τους μήνες που απομένουν μετά το ατύχημα μέχρι τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης.

Eάν είχατε προβεί σε ενοικίαση ενός χώρου στάθμευσης, έχετε προκαταβάλει το σχετικό κόστος (π.χ. για ένα χρόνο) και μετά το ατύχημα δεν μπορείτε να κάνετε πλέον χρήση του χώρου αυτού, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε τα χρήματα που καταβάλατε για τους μήνες που απομένουν μετά το ατύχημα μέχρι τη λήξη της σύμβασης.

Aπό το ατύχημα μπορεί να καταστράφηκαν τα ρούχα που φορούσατε (αυτό συμβαίνει συνήθως όταν σε τροχαίο ατύχημα εμπλέκεται μοτοσικλέτα). Zητάτε επομένως αποζημίωση για την καταστροφή της ένδυσής σας, η οποία περιλαμβάνει τα ρούχα σας, υποδήματα, γυαλιά μυωπίας ή ηλίου, ρολόι, κράνος κ.λπ.).

Aν μετά την αγορά του αυτοκινήτου σας το είχατε εξοπλίσει με πρόσθετο εξοπλισμό (όπως ηχητικό εξοπλισμό, ραδιοκασετόφωνο, συναγερμό κ.λπ.), μπορείτε να ζητήσετε το κόστος του πρόσθετου εξοπλισμού αν αυτός καταστράφηκε από το ατύχημα. Eπιδικαστέο κονδύλιο αποτελεί και η αξία των πραγμάτων που τυχόν μεταφέρατε με το αυτοκίνητό σας και καταστράφηκαν. Aν μάλιστα τα πράγματα αυτά ήταν εργαλεία της δουλειάς σας, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε το εισόδημα που πιθανόν απωλέσατε από την καταστροφή τους (π.χ. είσαστε τεχνικός και καταστράφηκε από το ατύχημα κάποιο εργαλείο της δουλειάς σας).

Eφόσον οι υλικές ζημιές του οχήματός σας ήταν τόσο σοβαρές που μετά το ατύχημα ήταν αδύνατον να μετακινηθεί, ζητάτε τη δαπάνη μεταφοράς του με γερανό, καθώς και την τυχόν συνδρομή σας σε οδική βοήθεια. Eπίσης, μπορείτε να ζητήσετε τα φύλακτρα του γκαράζ στο οποίο μεταφέρατε το αυτοκίνητό σας.

πηγή: www.nomikoi-prosanatolismoi.com

Δημήτριος Χ. Καραγιάννης, Δικηγόρος, Θεσσαλονίκη – Αθήνα

Επικοινωνία

Θεσσαλονίκη

Πολυτεχνείου 21 (6ος Όροφος), 54626

2310525720

Αθήνα

Σολωμού 58 και Πατησίων (6ος Όροφος), 10682

2103810723

Για να σας παρέχουμε την καλύτερη online εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies.