Καραγιάννης & Συνεργάτες - Δικηγορικό Γραφείο

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
& ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ | ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επικοινωνήστε μαζί μας
2103810723 (Αθήνα) | 2310525720 (Θεσσαλονίκη) | info@karagiannislawfirm.gr

Ασφαλιστικά μέτρα ρύθμισης της επικοινωνίας γονέα και τέκνου. Μεταβολή των πραγμάτων μετά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων (Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αριθμός απόφασης 23721/2011)

Ασφαλιστικά μέτρα : μεταβολή των πραγμάτων υπάρχει, όταν, μετά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, συνέβησαν κρίσιμα για την επανεκτίμηση της υπόθεσης γεγονότα ή έγιναν γνωστά προγενέστερα γεγονότα και αποδεικτικά μέσα, τα οποία οι διάδικοι δεν μπόρεσαν να επικαλεστούν από συγγνωστή αδυναμία ή άλλη εύλογη αιτία.

Επικοινωνία : σε περίπτωση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων που ρύθμισε το δικαίωμα επικοινωνίας γονέα και τέκνου, ως μεταβολή των συνθηκών νοείται, τόσο η μεταβολή των πραγματικών δεδομένων με βάση τα οποία εκδόθηκε η απόφαση αυτή, όσο και γενικότερα η εμφάνιση περιστατικών, τα οποία μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διαφορετική κρίση, εφόσον η μεταρρύθμιση της απόφασης επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου.

[...] Από τις καταθέσεις των μαρτύρων των διαδίκων Κ.Κ. και Ε.Σ. τα έγγραφα που προσκομίζουν και επικαλούνται οι διάδικοι, την εξέταση των διαδίκων, όσα ανέπτυξαν προφορικά και με τα έγγραφα σημειώματα τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους από όλη γενικά τη διαδικασία, πιθανολογήθηκαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Οι διάδικοι, οι οποίοι τέλεσαν νόμιμο γάμο, από τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, ηλικίας οκτώ και τεσσάρων ετών, από τον Ιούλιο του 2010 βρίσκονται σε διάσταση. Μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της καθής, εναντίον του αιτούντος, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου τούτου, με την οποία, αφού συνεκδικάστηκε και αίτηση του αιτούντος για τη ρύθμιση της επικοινωνίας με τα ανήλικα παιδιά του, ανατέθηκε προσωρινά η επιμέλεια τους στην καθής και επιδικάστηκε για την ίδια ατομικά και για λογαριασμό των ανηλίκων παιδιών των διαδίκων μηνιαία διατροφή, ύψους 300 ευρώ για την καθής και από 500 και 200 ευρώ, για καθένα από τα ανήλικα. Οι ως άνω αιτήσεις των διαδίκων, επί των οποίων εκδόθηκε η προαναφερόμενη απόφαση, συζητήθηκαν την 8.12.2010. Στο έγγραφο σημείωμα που είχε καταθέσει τότε ο αιτών, εξέθεσε όλα τα περιστατικά σχετικά με την περιουσία και τα εισοδήματα της, καθώς και όλα εκείνα τα περιστατικά που αφορούν τα δικά του εισοδήματα και την υποχρέωση συνεισφοράς της καθής στη διατροφή των παιδιών του. Επίσης, στην αίτηση του για τη ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας, ανέφερε ότι η καθής είναι εριστική και μειωτική απέναντι του, εμποδίζει δε την επικοινωνία του με τα παιδιά του.

Ήδη, με την παρούσα αίτηση, ισχυρίζεται ότι αμέσως μετά την μετοίκηση του από την οικογενειακή τους στέγη τον Ιούλιο του 2010, εκδηλώθηκε η πιο επικίνδυνη απειλή για τα παιδιά του, αφού, όποτε προσέρχονταν στην οικία του για να επικοινωνήσει μαζί τους, η καθής δημιουργούσε αναιτιολόγητα τρομακτική ένσταση ενώπιον των παιδιών. Οτι τον Δεκέμβριο του 2010 έλαβε γνώση ο αιτών της βιολογικής αδυναμίας της να επιμεληθεί των παιδιών τους και συγκεκριμένα όταν έπεσαν στα χέρια του έγγραφα της βαρύτατης πάθησης της, έμαθε ότι πάσχει από διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη), την οποία του έκρυβε τόσο η ίδια όσο και το οικογενειακό της περιβάλλον. Ότι η ίδια ενεργεί υπό την επήρεια είτε της τρομακτικής πάθησης την οποία διέρχεται, είτε της βαριάς φαρμακευτικής αγωγής την οποία οφείλει να τηρεί αυστηρά, ενώ ψυχολόγος του σύστησε να προσέχει για την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα τη δική του και των ανηλίκων τέκνων του, καθώς επίκειται σε πιθανή κρίση, να προκαλέσει σοβαρότατη σωματική βλάβη. Ολοι οι παραπάνω ισχυρισμοί του αιτούντος κρίνονται ως ουσιαστικά αβάσιμοι και προτείνονται με την κρινόμενη αίτηση, προκειμένου να αφαιρεθεί η επιμέλεια των ανηλίκων από την καθής και στη συνέχεια, να απαλλαγεί ο αιτών από την υποχρέωση παροχής της μηνιαίας διατροφής, που του επιβλήθηκε με την προαναφερόμενη απόφαση του δικαστηρίου τούτου. Συγκεκριμένα, τα έγγραφα που, όπως ισχυρίζεται, βρήκε στην οικία της καθής, μετά τη συζήτηση της προηγούμενης αίτησης, σχετικά με την πάθηση της (διπολική διαταραχή) και τα οποία προσκομίζει και επικαλείται, είναι ιατρικές συνταγές ασφαλισμένου στον ΟΓΑ που δόθηκαν στην καθής το έτος 2010, όπου αναγράφεται ως διάγνωση «Μ. κατάθλιψη» και όχι διπολική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη. Από κανένα δε άλλο έγγραφο ή κατάθεση μάρτυρα δεν πιθανολογείται, ότι η καθής πάσχει από την ψύχωση που ισχυρίζεται ο αιτών εξαιτίας της οποίας μάλιστα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, όχι μόνο για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών του, αλλά ακόμη και για την σωματική τους ακεραιότητα. Πρέπει να σημειωθεί, ότι δε δικαιολογείται πως, ενώ από το Δεκέμβριο του 2010 κατάλαβε πως τα παιδιά του κινδυνεύουν από τη συνοίκηση ή ακόμη και από τη συναναστροφή τους με τη βαριά ψυχικά άρρωστη μητέρα τους, δεν έλαβε οποιοδήποτε μέτρο για την προστασία τους, παρά άσκησε την υπό κρίση αίτηση τέσσερις μήνες μετά, ζητώντας μάλιστα με αυτή, επικουρικά, για την περίπτωση που δεν του ανατεθεί η επιμέλεια των ανηλίκων, να μειωθεί η επιβληθείσα σ` αυτόν, με την προηγούμενη απόφαση, διατροφή και να παύσει η υποχρέωση του προς διατροφή της καθής. Ούτε επίσης, δικαιολογείται πως ο ίδιος δεν αντελήφθη, μετά από δέκα τουλάχιστον χρόνια συμβίωσης με την καθής, την βαρύτατη και «τρομακτική» όπως την χαρακτηρίζει, πάθηση της πρώην συζύγου του.

Αναφορικά δε με την ψυχική της υγεία και την ικανότητα της να επιμελείται των ανηλίκων τέκνων της, σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις των ψυχιάτρων Μ.Φ. και Μ.Τ., η καθής δεν πάσχει από καμία ψυχική διαταραχή, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι τηρεί καθημερινά και συμπληρώνει ανά τρίωρο, σε έγγραφο φύλλο ημερολόγιο για τον υπολογισμό υδατανθράκων προς μονάδες σακχάρου, το σάκχαρο, τις ποσότητες πρόσληψης υδατανθράκων και τις μονάδες ημερήσιας πρόσληψης ινσουλίνης του ανήλικου παιδιού των διαδίκων, που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, γεγονός το οποίο δεν συμβιβάζεται με τους ισχυρισμούς του αιτούντος ότι η καθής, εξαιτίας της βαρύτατης φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής, για μεγάλες χρονικές περιόδους κοιμάται και έχει μειωμένη πνευματική διαύγεια και κρίση. Επίσης, από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν πιθανολογήθηκε ότι ο αιτών, λόγω της συμπεριφοράς της καθής αλλά και της οικονομικής κρίσης, αναγκάστηκε να διακόψει την λειτουργία της επιχείρησης του, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση πλέον να καταβάλλει την επιδικασθείσα διατροφή για τα παιδιά του και την πρώην σύζυγο του, ενώ όσα εκθέτει σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση της καθής και τη δική του είχε εκθέσει και στην προηγούμενη δίκη και με βάση εκείνα τα περιστατικά, που δεν διαφέρουν από όσα εκθέτει με την υπό κρίση αίτηση του, καθορίστηκε η μηνιαία διατροφή των δικαιούχων. [...]

Δημήτριος Χ. Καραγιάννης, Δικηγόρος, Θεσσαλονίκη - Αθήνα

Επικοινωνία

Θεσσαλονίκη

Πολυτεχνείου 21 (6ος Όροφος), 54626

2310525720

Αθήνα

Σολωμού 58 και Πατησίων (6ος Όροφος), 10682

2103810723

Για να σας παρέχουμε την καλύτερη online εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies.