Καραγιάννης & Συνεργάτες - Δικηγορικό Γραφείο

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
& ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ | ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επικοινωνήστε μαζί μας
2103810723 (Αθήνα) | 2310525720 (Θεσσαλονίκη) | info@karagiannislawfirm.gr

ΠΔ 150/2006: Καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ: Άρθρο 1. (άρθρο 1 της Οδηγίας) Σκοπός. Σκοπός του παρόντος είναι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2003/109/ΕΚ του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2003 "σχετικά με το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες" (ΕΕ L 16/44/23.1.2004), η οποία καθορίζει: α) Τις προϋποθέσεις χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος από ένα κράτος μέλος στους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στην επικράτειά του, καθώς και τα συναφή δικαιώματά τους, και β) Τις προϋποθέσεις διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών υπό καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος σε κράτη μέλη διαφορετικά από εκείνο που τους χορήγησε το καθεστώς αυτό.

Άρθρο 2. (άρθρο 2 της Οδηγίας) Ορισμοί. Για τον σκοπό του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος, νοούνται ως: "Υπήκοος τρίτης χώρας": το φυσικό πρόσωπο που δεν έχει την ελληνική ιθαγένεια ούτε την ιθαγένεια άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 17 της Συνθήκης ΕΚ. "Επί μακρόν διαμένων": ο υπήκοος τρίτης χώρας που απολαύει το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. "Πρώτο κράτος μέλος": το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο χορήγησε για πρώτη φορά το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος σε υπήκοο τρίτης χώρας. "Δεύτερο κράτος μέλος": κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλο από εκείνο που χορήγησε για πρώτη φορά το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος σε υπήκοο τρίτης χώρας και στο οποίο ο εν λόγω επί μακρόν διαμένων ασκεί το δικαίωμα διαμονής του. "Μέλη οικογένειας": οι υπήκοοι τρίτης χώρας που διαμένουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπ` αριθ. 131/2006 Προεδρικού Διατάγματος "Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης" (ΦΕΚ Α΄ 143). "Πρόσφυγας": ο υπήκοος τρίτης χώρας ή ανιθαγενής που απολαύει καθεστώτος πρόσφυγα κατά την έννοια της Σύμβασης της Γενεύης περί του καθεστώτος των προσφύγων της 28ης Ιουλίου 1951, η οποία κυρώθηκε με το ν.δ. 3989/1959 (ΦΕΚ Α΄ 201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο που υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη στις 31 Ιανουαρίου 1967 και το οποίο κυρώθηκε με τον α.ν. 389/1968 (ΦΕΚ Α΄ 125). 7. "Άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος": κάθε είδους πιστοποίηση που παρέχεται από τις ελληνικές αρχές κατά την απόκτηση του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος και με βάση την οποία επιτρέπεται σε υπήκοο τρίτης χώρας να διαμένει νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του στοιχείου α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) με αρ. 1030/2002 του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2002 "Για την καθιέρωση αδειών διαμονής ενιαίου τύπου για τους υπηκόους τρίτων χωρών" (ΕΕ L 157/15.6.2002).

Άρθρο 3. (άρθρο 3 της Οδηγίας) Πεδίο Εφαρμογής. 1. Το παρόν εφαρμόζεται στους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια. 2. Το παρόν δεν εφαρμόζεται στους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι: α) Έχουν άδεια διαμονής για σπουδές ή επαγγελματική κατάρτιση σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 23, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 40 και 41 παρ. 1 του ν. 3386/2005, καθώς και στα, κατά το άρθρο 4 του υπ` αριθ. 131/2006 Προεδρικού Διατάγματος "Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης", μέλη της οικογένειας που τους συνοδεύουν, όπου προβλέπεται στον παραπάνω νόμο. β) Έχουν λάβει άδεια διαμονής στην Ελλάδα δυνάμει προσωρινής προστασίας ή ζητούν την άδεια να διαμείνουν για τον ίδιο λόγο και αναμένουν την έκδοση απόφασης σχετικά με το καθεστώς τους. γ) Έχουν λάβει άδεια διαμονής στην Ελλάδα δυνάμει επικουρικών μορφών προστασίας, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις, την εθνική νομοθεσία ή ζητούν την άδεια να διαμείνουν για τον ίδιο λόγο και αναμένουν απόφαση σχετικά με το καθεστώς τους. δ) Είναι πρόσφυγες ή έχουν υποβάλει αίτηση για να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα, για την οποία δεν έχει ακόμα εκδοθεί σχετική απόφαση. ε) Έχουν άδεια προσωρινής διαμονής, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 16, 18, 19, 20 παρ. 5, 21, 37, 42, 43, 45, 46 έως 52 του ν. 3386/2005, καθώς και στα, κατά το άρθρο 4 του υπ` αριθμ. 131/2006 Προεδρικού Διατάγματος "Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης", μέλη της οικογένειας που τους συνοδεύουν, όπου προβλέπεται στον ανωτέρω νόμο. στ) Απολαύουν νομικού καθεστώτος υποκείμενου στη σύμβαση της Βιέννης του 1961 περί των διπλωματικών σχέσεων, η οποία κυρώθηκε με το ν.δ. 503/1970 (ΦΕΚ Α΄ 108), της σύμβασης της Βιέννης του 1963 περί των προξενικών σχέσεων, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 90/1975 (ΦΕΚ Α΄ 150). 3. Το παρόν εφαρμόζεται υπό την επιφύλαξη ευνοϊκότερων διατάξεων: α) Διμερών και πολυμερών συμφωνιών μεταξύ των κρατών μελών της Κοινότητας ή της Κοινότητας και των κρατών μελών της αφενός και τρίτων χωρών αφετέρου. β) Διμερών και πολυμερών συμφωνιών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και τρίτων χωρών, πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος, υπό τον όρο της αμοιβαιότητας. γ) Της Ευρωπαϊκής Σύμβασης περί Εγκαταστάσεως της 13ης Δεκεμβρίου 1955, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη της 18ης Οκτωβρίου 1961, ο οποίος κυρώθηκε με τον ν. 1426/1984 (ΦΕΚ Α΄ 32), του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη της 3ης Μαΐου 1987 και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το νομικό καθεστώς των μεταναστών εργαζομένων της 24ης Νοεμβρίου 1977.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Άρθρο 4. (άρθρο 4, 5, 7 παρ. 2 της Οδηγίας) Προϋποθέσεις απόκτησης του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος. 1. Στον υπήκοο τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα, νόμιμα και αδιάλειπτα, κατά τα πέντε έτη αμέσως πριν από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, υπό την επιφύλαξη των παρ. 2 και 3 αυτού του άρθρου χορηγείται το καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α. Διαθέτει ετήσιο εισόδημα, επαρκές για τις ανάγκες του ιδίου και της οικογένειας του, το οποίο δεν προέρχεται από προσφυγή στο σύστημα κοινωνικής αρωγής της Χώρας. Το εισόδημα αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις ετήσιες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξημένο κατά 15% για κάθε συντηρούμενο από αυτόν μέλος της οικογένειάς του. Στον υπολογισμό του εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη οι συνεισφορές των μελών της οικογένειας. Ο τακτικός χαρακτήρας του ανωτέρω εισοδήματος αποδεικνύεται ιδίως από την εκπλήρωση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών του. β. Διαθέτει πλήρη ασφάλιση ασθενείας ως προς το σύνολο των παροχών που καλύπτονται για τις αντίστοιχες κατηγορίες ασφαλισμένων ημεδαπών, η οποία καλύπτει και τα μέλη της οικογένειάς του. γ. Διαθέτει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και γνώση στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού. ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Βλέπε & σχετική ΥΑ 5017/11.11-5.12.2008 (ΦΕΚ Β΄2479/5.12. 2008) "Ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή της διαδικασίας πιστοποίησης γνώσης της Ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού υπηκόων τρίτων χωρών, προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, του έτους 2009". 2. Οι περίοδοι διαμονής που αναφέρονται στις περιπτώσεις ε και στ της παρ. 2 του άρθρου 3 του παρόντος δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ανωτέρω πενταετούς περιόδου. Ειδικώς περίοδοι διαμονής για λόγους σπουδών ή επαγγελματικής κατάρτισης, λαμβάνονται υπόψη μόνο κατά το ήμισυ για τον υπολογισμό της ίδιας περιόδου. 3. Περίοδοι απουσίας, εφόσον είναι κατώτερες των έξι διαδοχικών μηνών και δεν υπερβαίνουν συνολικά τους δέκα μήνες εντός της πενταετίας, προσμετρώνται στον υπολογισμό της πενταετούς περιόδου. 4. Το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και οι αρμόδιοι φορείς για την υποβολή και εξέταση της αίτησης, καθώς και για τη χορήγηση της άδειας διαμονής του επί μακρόν διαμένοντος ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους, σχετικά με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες απόκτησης του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος, καθώς και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Η ενημέρωση πραγματοποιείται ιδίως μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων, ανάρτησης πληροφοριακού υλικού στις ιστοσελίδες των ανωτέρω φορέων ή κάθε άλλο πρόσφορο μέσο. Το υλικό αυτό επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Άρθρο 5. (άρθρο 7, 8 παρ. 1 και 3 της Οδηγίας) Απόκτηση του καθεστώτος και χορήγηση άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος. 1. Εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις του προηγούμενου άρθρου, ο υπήκοος τρίτης χώρας υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος στο αρμόδιο κατά την παρ. 2 του παρόντος άρθρου όργανο, η οποία συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά: α. Ακριβές φωτοαντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από τη χώρα μας και της ισχύουσας άδειας διαμονής. β. Αντίγραφο του Εκκαθαριστικού Σημειώματος της Εφορίας των δύο προηγούμενων της υποβολής της αίτησης οικονομικών ετών ή άλλο επίσημο στοιχείο, από το οποίο να προκύπτει ότι διαθέτει ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των οκτώ χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (8.500 €), προσαυξημένο κατά 15% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας που τον βαρύνει. γ. Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα στον οποίον είναι ασφαλισμένος για την πλήρη κάλυψη των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, για τον ίδιο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας του, που τον βαρύνουν. δ. Επικυρωμένο συμβόλαιο αγοράς κατοικίας ή θεωρημένη σύμβαση μίσθωση μίσθωσης κατοικίας από Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή άλλο επικυρωμένο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι ο υπήκοος τρίτης χώρας διαθέτει κατοικία ικανή να καλύψει τις ανάγκες του. "ε. Αποδεικτικό επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 του ν. 3386/2005." *** Η περ.ε΄αντικαταστάθηκε ως με τη παρ.7γ άρθρου 26 Ν.3879/2010, ΦΕΚ Α 163/21.9.2010. στ. Τρεις (3) έγχρωμες φωτογραφίες. 2. Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση της άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος είναι εκείνο που χορήγησε την τελευταία άδεια διαμονής, πριν από τη συνδρομή των προϋποθέσεων του παρόντος. Το αρμόδιο όργανο, αφού ζητήσει τη γνώμη της οικείας αστυνομικής αρχής για θέματα που αφορούν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της Χώρας, εξετάζει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 4 του παρόντος. Το αρμόδιο όργανο, αφού λάβει υπόψη την ανωτέρω γνώμη, εκδίδει σχετική απόφαση, το αργότερο εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να παραταθεί για επιπλέον (3) μήνες και μόνο εφόσον συντρέχουν αιτιολογημένα ειδικές προϋποθέσεις. Σε περίπτωση θετικής απόφασης, χορηγείται στον υπήκοο τρίτης χώρας άδεια διαμονής ενιαίου τύπου κατ` εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) με αριθμ. 1030/2002 του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2002 για την καθιέρωση αδειών διαμονής ενιαίου τύπου για τους υπηκόους τρίτων χωρών, όπως ισχύει. Στον τίτλο "τύπος άδειας" αναγράφεται "επί μακρόν διαμένων - ΕΚ". Το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος είναι μόνιμο, υπό την επιφύλαξη του άρθρου 8 του παρόντος.

Άρθρο 6. (άρθρο 8 παρ. 2 της Οδηγίας) Διάρκεια και ανανέωση άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος. Η άδεια διαμονής του επί μακρόν διαμένοντος έχει διάρκεια ισχύος πέντε έτη, η οποία ανανεώνεται για 5 έτη κάθε φορά, χωρίς την ανάγκη συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 4 του παρόντος. Για την ανανέωση της άδειας διαμονής, ο επί μακρόν διαμένων υποχρεούται να υποβάλει αίτηση, πριν από τη λήξη της, στην αρμόδια υπηρεσία για την παραλαβή της αίτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3386/2005, η οποία συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά: α) Ακριβές φωτοαντίγραφο όλων των σελίδων ισχύοντος διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από τη Χώρα μας και της προηγούμενης άδειας διαμονής του επί μακρόν διαμένοντος, β) Τρεις (3) έγχρωμες φωτογραφίες. 3. Η αρμόδια υπηρεσία για την παραλαβή της αίτησης ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών και διαβιβάζει το φάκελο στην αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών της Περιφέρειας που λειτουργεί στο νομό του τόπου κατοικίας, το αργότερο εντός 15 ημερών αφότου υποβληθεί η αίτηση. Η Υπηρεσία Αλλοδαπών της Περιφέρειας εξετάζει την αίτηση και, εφόσον δεν συντρέχουν οι λόγοι του άρθρου 8 του παρόντος, εκδίδει απόφαση, με την οποία ανανεώνεται η άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος.

Άρθρο 7. (άρθρο 6 της Οδηγίας) Απόρριψη αίτησης για την χορήγηση άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας. 1. Η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος μπορεί να απορρίπτεται για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας. Η εξέταση των λόγων που αφορούν τη δημόσια τάξη ή τη δημόσια ασφάλεια της Χώρας αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο για την εξέταση του αιτήματος απόκτησης του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος και τη χορήγηση της άδειας διαμονής. Το αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση της άδειας διαμονής υποχρεούται στο τέλος κάθε μήνα να αποστέλλει στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις ή διευθύνσεις ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας καταστάσεις με τα ακριβή στοιχεία των υπηκόων τρίτων χωρών, στους οποίους χορηγήθηκε ή ανανεώθηκε η άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος. Κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης εξετάζονται η σοβαρότητα ή το είδος του αδικήματος κατά της δημόσιας τάξης ή της δημόσιας ασφάλειας ή ο κίνδυνος που προέρχεται από το εν λόγω πρόσωπο, συνεκτιμώντας τη διάρκεια της διαμονής και την ύπαρξη δεσμών με τη Χώρα. Η άρνηση χορήγησης της άδειας διαμονής δεν μπορεί να βασίζεται στην επίκληση λόγων γενικότερης δημοσιονομικής πολιτικής.

Άρθρο 8. (άρθρο 9 παρ. 1, 3, 4, 6, 7 της Οδηγίας) Ανάκληση ή απώλεια του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος. 1. Ο επί μακρόν διαμένων δεν δικαιούται να διατηρεί το καθεστώς, εφόσον: α. Αποδειχθεί ότι έχει συμπράξει δολίως στην απόκτηση του καθεστώτος. β. Έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης στο πρόσωπό του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του παρόντος. γ. Έχει απουσιάσει από το έδαφος της Κοινότητας για διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των δώδεκα (12) διαδοχικών μηνών. δ. Συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη, συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει, έστω κι αν η απειλή αυτή δεν αποτελεί λόγο απέλασης κατά την έννοια του άρθρου 10 του παρόντος. ε. Έχει αποκτήσει το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιώματος διαμονής στα άλλα κράτη μέλη, δυνάμει της Οδηγίας 2003/109/ΕΚ. στ. Αποδειχθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει απουσιάσει από το έδαφος της Ελλάδας για διάστημα που υπερβαίνει τα έξι (6) έτη. 2. Η λήξη της άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος δεν αποτελεί, αυτοτελώς, λόγο ανάκλησης ή απώλειας του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος. 3. Όταν η ανάκληση ή απώλεια του καθεστώτος δεν δικαιολογούν τη λήψη μέτρου απέλασης κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 10 του παρόντος, ο υπήκοος τρίτης χώρας μπορεί να υποβάλει αίτηση για άλλο λόγο, εκτός της απόκτησης του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3386/2005, χωρίς να απαιτείται χορήγηση της ειδικής θεώρησης εισόδου.

Άρθρο 9. (άρθρο 9 παρ. 5 της Οδηγίας) Επανάκτηση του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος. 1. Ο υπήκοος τρίτης χώρας, ο οποίος έχει απωλέσει το καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος, μπορεί να ζητήσει την επανάκτησή του, στις ακόλουθες περιπτώσεις: α. Όταν έχει απωλέσει το καθεστώς λόγω απουσίας από το έδαφος της Κοινότητας για διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των δώδεκα (12) διαδοχικών μηνών ή β. Όταν έχει απωλέσει το καθεστώς στην Ελλάδα, λόγω χορήγησης του καθεστώτος αυτού σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 2. Για την επανάκτηση του καθεστώτος, ο υπήκοος τρίτης χώρας υποβάλλει αίτηση στο όργανο που του είχε χορηγήσει αρχικά το καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος, η οποία συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά: α. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο όλων των σελίδων ισχύοντος διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από τη Χώρα μας. Στην περίπτωση β της προηγούμενης παραγράφου απαιτείται φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος που του είχε χορηγηθεί από το άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα. β. Αποδεικτικά στοιχεία ότι διαθέτει εξ ιδίων επαρκείς πόρους, ύψους τουλάχιστον οκτώ χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (8.500) ευρώ ετησίως, νόμιμης προέλευσης, ιδίως από τραπεζικό λογαριασμό ή σύνταξη του εξωτερικού. γ. Επικυρωμένο αντίγραφο της αίτησης σε ασφαλιστικό φορέα για την πλήρη κάλυψη δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Ο υπήκοος τρίτης χώρας υποχρεούται να ενημερώσει το αρμόδιο όργανο εντός μηνός από την έκδοση της απόφασης του ασφαλιστικού φορέα επί της ανωτέρω αίτησης, καταθέτοντας επικυρωμένο αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας ή επίσημου σχετικού εγγράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. δ. Επικυρωμένο συμβόλαιο αγοράς κατοικίας ή θεωρημένη σύμβαση μίσθωσης κατοικίας από Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία. ε. Τρεις (3) έγχρωμες φωτογραφίες. 3. Κατά τα λοιπά ακολουθείται η διαδικασία των άρθρων 5 και 6 του παρόντος.

Άρθρο 10. (άρθρο 12 παρ. 1, 2, 3 της Οδηγίας) Απέλαση - προστασία από την απέλαση. Η απέλαση του υπηκόου τρίτης χώρας με καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος επιτρέπεται κατ` εφαρμογή των δια? τάξεων των άρθρων 76 επ. του ν. 3386/2005, όταν συνιστά ενεστώσα και ειδικά αιτιολογημένη απειλή κατά της δημόσιας τάξης ή της δημόσιας ασφάλειας. Η απόφαση απέλασης δεν μπορεί να βασίζεται στην επίκληση λόγων γενικότερης δημοσιονομικής πολιτικής. Η λήψη μέτρου απέλασης απαγορεύεται στις περιπτώσεις του άρθρου 79 του ν. 3386/2005. Κατά την εξέταση των λόγων που δικαιολογούν την λήψη μέτρου απέλασης στο πρόσωπο του επί μακρόν διαμένοντος συνεκτιμώνται: α. Η διάρκεια διαμονής του στη Χώρα. β. Οι επιπτώσεις στον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του. γ. Οι δεσμοί με τη χώρα διαμονής ή η απουσία δεσμών με τη χώρα καταγωγής του. δ. Η ηλικία του ενδιαφερομένου προσώπου.

Άρθρο 11. (άρθρα 10, 7 παρ. 2 και 12 παρ. 4, 5 της Οδηγίας) Δικαίωμα προσφυγής. Η απόφαση απόρριψης αίτησης για χορήγηση άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος, ανάκλησης της άδειας διαμονής ή απέλασης πρέπει να αιτιολογείται. Η απόφαση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο, ο οποίος ενημερώνεται με έγγραφο κοινοποίησης για τα, κατά το παρόν άρθρο, μέσα προστασίας, καθώς και για την προθεσμία άσκησής τους. Για τις αποφάσεις που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος, ασκείται αίτηση θεραπείας, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 2690/1999 (ΦΕΚ Α΄ 45), όπως ισχύει. Κατά της απόφασης απέλασης ασκείται προσφυγή κατά το άρθρο 77 του ν. 3386/2005. Κατά της απόφασης απόρριψης της αίτησης για χορήγηση άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος, της ανάκλησης ή μη ανανέωσής της, της απώλειας του καθεστώτος ή της απόφασης απέλασης, ασκείται αίτηση ακύρωσης ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, κατ` εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15 του ν. 3068/2002 (ΦΕΚ Α΄ 274), όπως ισχύει. Για την άσκηση του ένδικου μέσου κατά της απόφασης απέλασης, χορηγείται στον επί μακρόν διαμένοντα που δεν διαθέτει επαρκείς πόρους για το σκοπό αυτό, το ευεργέτημα πενίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Άρθρο 12. (άρθρο 11 της Οδηγίας) Δικαιώματα και υποχρεώσεις επί μακρόν διαμένοντος. 1. Ο επί μακρόν διαμένων απολαύει ίσης μεταχείρισης με τους ημεδαπούς όσον αφορά: α. Την πρόσβαση στη μισθωτή ή μη μισθωτή δραστηριότητα και τους όρους απασχόλησης και εργασίας, περιλαμβανομένων των όρων απόλυσης και αμοιβής. Δεν επιτρέπεται πρόσβαση σε δραστηριότητες που αφορούν την άσκηση δημόσιας εξουσίας. β. Την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, περιλαμβανομένων των υποτροφιών σπουδών. γ. Την αναγνώριση επαγγελματικών διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων. δ. Την κοινωνική ασφάλεια και τα βασικά πλεονεκτήματα της κοινωνικής αρωγής και προστασίας, όπως αυτά οριοθετούνται στο πλαίσιο ιδίως των ν. 4051/1960 "Περί ενισχύσεως απροστάτευτοι παίδων" (ΦΕΚ Α΄ 68), ν.δ. 57/1973 "Περί λήψεως μέτρων κοινωνικής προστασίας οικονομικώς αδυνάτων και καταργήσεως των διεπουσών τον θεσμόν της απορίας διατάξεων" (ΦΕΚ Α΄ 149), ν. 1302/1982 "Για την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης εργασίας αριθμ. 103/1952 (ΦΕΚ Α΄ 133), ν. 2101/1992 "Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των παιδιών" (ΦΕΚ Α΄ 192), ν. 3454/2006 "Ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις" (ΦΕΚ Α΄ 75). ε. Τις φορολογικές διευκολύνσεις. στ. Την πρόσβαση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών που βρίσκονται στη διάθεση του κοινού και την πρόσβαση στις διαδικασίες απόκτησης στέγης. ζ. Την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της εγγραφής και συμμετοχής σε οργανώσεις εργαζομένων ή εργοδοτών ή σε οποιαδήποτε οργάνωση της οποίας τα μέλη ασκούν συγκεκριμένο επάγγελμα, περιλαμβανομένων και των πλεονεκτημάτων που παρέχονται από αυτόν τον τύπο οργάνωσης, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων περί δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας. η. Την ελεύθερη κίνηση και εγκατάσταση στο σύνολο της Επικράτειας. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να περιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του ν. 3386/2005. Το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης που προβλέπεται στις διατάξεις των στοιχείων β, δ, ε, στ και ζ της παρ. 1 ασκείται στις περιπτώσεις που ο τόπος κατοικίας του επί μακρόν διαμένοντος ή των μελών της οικογένειας, για τα οποία αυτός ζητά την παροχή των ως άνω δικαιωμάτων, ευρίσκεται εντός της επικράτειας της Χώρας. Το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης περιορίζεται ως προς την: α. Πρόσβαση σε μισθωτή ή μη μισθωτή δραστηριότητα η οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, ασκείται αποκλειστικά από Έλληνες ή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ. β. Πρόσβαση στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, για την οποία μπορεί να απαιτείται να αποδείξει ο επί μακρόν διαμένων την απαιτούμενη για το σκοπό αυτό γλωσσική επάρκεια. γ. Είσοδο στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, για την οποία απαιτείται η προηγούμενη εκ? πλήρωση των εκπαιδευτικών προϋποθέσεων της ισχύουσας νομοθεσίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΥΠΗΚΟΟΥ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΟΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: Άρθρο 13. (άρθρα 14,15,19 και 18 παρ. 4 της Οδηγίας) Δικαίωμα διαμονής και χορήγηση άδειας διαμονής, στην Ελλάδα, σε υπήκοο τρίτης χώρας με καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 1. Ο επί μακρόν διαμένων, ο οποίος έχει αποκτήσει το καθεστώς αυτό σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να διαμένει, υπό όρους, στη Χώρα, για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες, για τους ακόλουθους λόγους: α. Για την άσκηση μισθωτής δραστηριότητας. Στην περίπτωση αυτή, ο επί μακρόν διαμένων θα πρέπει να έχει συνάψει σύμβαση εργασίας, από την οποία προκύπτει ότι η αμοιβή του είναι ίση, τουλάχιστον, με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη. Οι όροι και η διαδικασία χορήγησης της οικείας άδειας διαμονής καθορίζονται σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις του ν. 3386/2005, όπως ισχύει. β. Για την άσκηση μη μισθωτής δραστηριότητας, καθώς και για τα οικονομικώς ανεξάρτητα άτομα. Στις περιπτώσεις αυτές, για τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης των οικείων αδειών διαμονής, εφαρμόζονται αναλόγως οι αντίστοιχες διατάξεις του ν. 3386/2005, όπως ισχύει. γ. Για σπουδές. Στην περίπτωση αυτή, ο επί μακρόν διαμένων θα πρέπει να έχει εγγραφεί ή να έχει γίνει αποδεκτός προς εγγραφή στο οικείο εκπαιδευτικό ίδρυμα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 3386/2005, όπως ισχύει. Οι όροι και η διαδικασία χορήγησης της οικείας άδειας διαμονής καθορίζονται, σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις του ν. 3386/2005, όπως ισχύει. δ. Για την επαγγελματική κατάρτιση. Στην περίπτωση αυτή, ο επί μακρόν διαμένων θα πρέπει να έχει γίνει δεκτός από Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και να του έχει χορηγηθεί σχετική έγκριση φοίτησης από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 3386/2005, όπως ισχύει. Οι όροι και η διαδικασία χορήγησης της οικείας άδειας διαμονής καθορίζονται, αναλόγως, σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις του ν. 3386/2005. 2. Για τη χορήγηση άδειας διαμονής στις παραπάνω περιπτώσεις, απαιτείται να αποδεικνύεται ότι ο ενδιαφερόμενος διαθέτει: α. επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού εισοδήματος για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις του ν. 3386/2005, όπως ισχύει. β. Ασφάλιση ασθενείας που να καλύπτει κινδύνους παρόμοιους με εκείνους των ημεδαπών, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του ν. 3386/2005, όπως ισχύει. Στις περιπτώσεις των στοιχείων α και β της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, δίνεται προτεραιότητα στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους υπηκόους τρίτων χωρών, εφόσον προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία και τους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν νομίμως στην Ελλάδα και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Για τη χορήγηση της αντίστοιχης άδειας διαμονής, τα πρόσωπα της παρ. 1 του παρόντος άρθρου υποβάλλουν αίτηση το αργότερο εντός τριών μηνών από την είσοδό τους στη Χώρα στο αρμόδιο όργανο, εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, η οποία συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά: α. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από τη Χώρα μας. β. Φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής του επί μακρόν διαμένοντος που του χορήγησε το πρώτο κράτος μέλος, μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα. γ. Τα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη των προϋποθέσεων της παρ. 1, βάσει των αντιστοιχούν διατάξεων του ν. 3386/2005. δ. Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Ο υπήκοος τρίτης χώρας υποχρεούται να ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας, εντός μηνός από την έκδοση της απόφασης του ασφαλιστικού φορέα επί της ανωτέρω αίτησης, καταθέτοντας επικυρωμένο αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας ή επίσημου σχετικού εγγράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ε. Πιστοποιητικό υγείας που χορηγείται από Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα, Κέντρο Υγείας ή Θεραπευτήριο και Ιατρείο του Ι.Κ.Α., με το οποίο πιστοποιείται ότι δεν πάσχει από νόσημα, το οποίο σύμφωνα με τα Διεθνή Επιδημιολογικά Δεδομένα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 5. Η αρμόδια υπηρεσία για την παραλαβή της αίτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3386/2005, ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών και διαβιβάζει τον φάκελο στην αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας που λειτουργεί στον νομό του τόπου κατοικίας, το αργότερο εντός 15 ημερών αφότου υποβληθεί η αίτηση. Η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευση της Περιφέρειας εξετάζει την αίτηση και, εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις και δεν συντρέχουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη. τη δημόσια ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος, εκδίδει απόφαση, με την οποία χορηγεί την αντίστοιχη άδεια διαμονής. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στο Σημείο επαφής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του παρόντος. 6. Η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών, αφότου υποβλήθηκε η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αν η αίτηση συνοδεύεται από ελλιπή δικαιολογητικά ή συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες και μέχρι τρεις (3) επιπλέον μήνες. Το αρμόδιο όργανο ενημερώνει σχετικά τον αιτούντα. 7. Η διάρκεια ισχύος της εν λόγω άδειας διαμονής, καθώς και η διαδικασία ανανέωσής της καθορίζονται, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3386/2005, όπως ισχύει. 8. Το παρόν κεφάλαιο δεν εφαρμόζεται στους παρακάτω υπηκόους τρίτων χώρων που είναι επί μακρόν διαμένοντες σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: α. Μισθωτούς εργαζόμενους που απασχολούνται από φορέα παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 3386/2005. β. Φορείς παροχής διασυνοριακών υπηρεσιών. 9. Υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι επί μακρόν διαμένοντες σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να εισέλθουν στη Χώρα για εποχιακή εργασία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 3386/2005. 10. Για τα θέματα που αφορούν στην κοινωνική ασφάλεια των υπηκόων τρίτων χωρών με καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος σε άλλο κράτος μέλος και ασκούν το δικαίωμα διαμονής τους στην Ελλάδα, δυνάμει του παρόντος κεφαλαίου, ισχύει το κοινοτικό δίκαιο στον τομέα της κοινωνικής ασφάλειας.

Άρθρο 14. (άρθρα 16, 19 παρ. 3 της Οδηγίας) Μέλη οικογένειας υπηκόου τρίτης χώρας που ασκεί το δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα ως επί μακρόν διαμένων σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπήκοος τρίτης χώρας με καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συνοδεύεται ή να επανενωθεί με τα, κατά το άρθρο 2, του υπ` αριθ. 131/2006 Προεδρικού Διατάγματος "Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης", μέλη της οικογένειας του, εφόσον η οικογένεια είχε ήδη συγκροτηθεί στο άλλο κράτος μέλος. Τα ανωτέρω μέλη οικογένειας υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση άδειας διαμονής, στην αρμόδια για την παραλαβή της αίτησης υπηρεσία, σύμφωνα με τον ν. 3386/2005, το αργότερο εντός τριών μηνών από την είσοδό τους στη Χώρα, η οποία συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά: α. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από τη Χώρα μας. β. Φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος ή της άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση ή άλλης άδειας διαμονής που τους έχει χορηγηθεί από το πρώτο κράτος μέλος στο οποίο διέμεναν με τον επί μακρόν διαμένοντα. γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της οικογενειακής κατάστασης, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο διέμεναν. δ. Αποδεικτικά στοιχεία ότι τα μέλη της οικογένειας ή ο επί μακρόν διαμένων που ασκεί το δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα και τον οποίο συνοδεύουν ή επανενώνονται με αυτόν, διαθέτουν επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού ετήσιου εισοδήματος, χωρίς να απαιτείται προσφυγή στο σύστημα κοινωνικής αρωγής της Χώρας, για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης. Το ύψος και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τους επαρκείς πόρους καθορίζονται στη παράγραφο 4, στοιχείο δ, του άρθρου 5 του υπ` αριθ. 131/2006 Προεδρικού Διατάγματος "Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης". ε. Επικυρωμένο αντίγραφο της αίτησης σε ασφαλιστικό φορέα ή επικυρωμένο αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας για την κάλυψη δαπανών υγειονομικής περίθαλψης που να καλύπτει και τα μέλη της οικογένειας, τα οποία τον συνοδεύουν ή πρόκειται να επανενωθούν μαζί του. Στην περίπτωση υποβολής της ανωτέρω βεβαίωσης, ο υπήκοος τρίτης χώρας υποχρεούται να ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας εντός μηνός από την έκδοση της απόφασης του ασφαλιστικού φορέα επί της ανωτέρω αίτησης, καταθέτοντας επικυρωμένο αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας ή επίσημου σχετικού εγγράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 3. Το αρμόδιο για την υποβολή της αίτησης όργανο ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών και διαβιβάζει το φάκελο στην αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας που λειτουργεί στο νομό του τόπου κατοικίας, το αργότερο εντός 15 ημερών αφότου υποβληθεί η αίτηση. Η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας εξετάζει την αίτηση και εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις και δεν συντρέχουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη ή τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος, εκδίδει απόφαση, με την οποία χορηγεί άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση. Η άδεια διαμονής των μελών της οικογένειας ακολουθεί την τύχη της άδειας διαμονής του συντηρούντος. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στο Σημείο επαφής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του παρόντος. Η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών, αφότου υποβλήθηκε η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αν η αίτηση συνοδεύεται από ελλιπή δικαιολογητικά ή σε περίπτωση συνδρομής εξαιρετικών λόγων, η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες και μέχρι τρεις (3) επιπλέον μήνες. Το αρμόδιο όργανο ενημερώνει σχετικά τον αιτούντα. Σε περίπτωση που η οικογένεια συγκροτήθηκε μετά την άσκηση του δικαιώματος διαμονής στην Ελλάδα, ισχύουν οι διατάξεις του υπ` αριθ. 131/2006 Προεδρικού Διατάγματος "Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης".

Άρθρο 15. (άρθρα 17, 20 και 18 παρ. 1, 2 και 3 της Οδηγίας) Απόρριψη αίτησης για χορήγηση άδειας διαμονής σε υπήκοο τρίτης χώρας με καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα μέλη της οικογένειάς του, για λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας. Η αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής σε επί μακρόν διαμένοντα ή σε μέλη της οικογένειάς του δυνάμει του παρόντος κεφαλαίου μπορεί να απορρίπτεται για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας. Η εξέταση των λόγων που αφορούν στη δημόσια τάξη ή τη δημόσια ασφάλεια της Χώρας αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο κατά την εξέταση του αιτήματος για τη χορήγηση της οικείας άδειας διαμονής. Το αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση της άδειας διαμονής υποχρεούται στο τέλος κάθε μήνα να αποστέλλει, στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις ή διευθύνσεις ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας, καταστάσεις με τα ακριβή στοιχεία των υπηκόων τρίτων χωρών στους οποίους χορηγήθηκε άδεια διαμονής, δυνάμει του παρόντος κεφαλαίου. Κατά την εξέταση των θεμάτων που αφορούν στη δημόσια τάξη ή δημόσια ασφάλεια, εξετάζονται η σοβαρότητα ή το είδος του αδικήματος ή ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει το εν λόγω πρόσωπο. Η άρνηση χορήγησης της άδειας διαμονής δυνάμει του παρόντος κεφαλαίου δεν μπορεί να βασίζεται στην επίκληση λόγων γενικότερης δημοσιονομικής πολιτικής. 3. Η αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής σε υπήκοο τρίτης χώρας με καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μέλη της οικογένειάς του δυνάμει του παρόντος κεφαλαίου μπορεί να απορρίπτεται για λόγους δημόσιας υγείας. Οι μόνες ασθένειες που μπορούν να δικαιολογήσουν άρνηση εισόδου ή του δικαιώματος διαμονής είναι εκείνες που προβλέπονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, καθώς και άλλες λοιμώδεις, μεταδοτικές ή παρασιτικές ασθένειες, οι οποίες επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η διαπίστωση, μετά την έκδοση της αρχικής άδειας διαμονής, ότι ο υπήκοος τρίτης χώρας πάσχει από ασθένεια, από την οποία προσεβλήθη μετά την είσοδο του στη Χώρα, δεν αποτελεί λόγο για τη μη ανανέωση της άδειας διαμονής του ή την απομάκρυνση του από το έδαφος της Χώρας. 4. Οι παρ. 1,2, 4 και 5 του άρθρου 11 του παρόντος εφαρμόζονται και για τις ανωτέρω άδειες διαμονής.

Άρθρο 16. (άρθρο 21 Οδηγίας) Δικαιώματα και υποχρεώσεις υπηκόων τρίτης χώρας με καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι κάτοχοι άδειας διαμονής στην Ελλάδα. Οι υπήκοοι τρίτης χώρας με καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα δυνάμει του παρόντος κεφαλαίου απολαύουν ίσης μεταχείρισης με τους ημεδαπούς στους τομείς και υπό τους όρους του άρθρου 12 του παρόντος. Οι υπήκοοι τρίτης χώρας με καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα με σκοπό την άσκηση μισθωτής δραστηριότητας, δυνάμει του παρόντος κεφαλαίου, δεν επιτρέπεται, κατά το πρώτο δωδεκάμηνο, να απασχοληθούν σε άλλη ειδικότητα από εκείνη, για την οποία τους χορηγήθηκε η αρχική άδεια διαμονής, καθώς και να μεταβάλουν τον ασφαλιστικό τους φορέα. Τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα δυνάμει των στοιχείων γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 13 του παρόντος επιτρέπεται να εργάζονται μόνο με καθεστώς μερικής απασχόλησης, υπό τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 35 του ν. 3386/2005. Τα μέλη της οικογένειας που είναι κάτοχοι άδειας διαμονής δυνάμει του παρόντος κεφαλαίου υπόκεινται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του άρθρου 10 του υπ` αριθ. 131/2006 Προεδρικού Διατάγματος "Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης".

Άρθρο 17. (άρθρο 22 της Οδηγίας) Ανάκληση της άδειας διαμονής και υποχρέωση επανεισδοχής. 1. Έως ότου ο υπήκοος τρίτης χώρας αποκτήσει καθεστώς επί μακρόν διαμονής στην Ελλάδα, η άδεια διαμονής του δεν ανανεώνεται ή ανακαλείται και ο ενδιαφερόμενος και τα μέλη της οικογένειας του υποχρεούνται να εγκαταλείψουν το έδαφος της χώρας, στις ακόλουθες περιπτώσεις: α. Για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας, σύμφωνα με το άρθρο 15 του παρόντος. β. Όταν οι όροι και οι προϋποθέσεις των άρθρων 13 και 14 του παρόντος δεν πληρούνται πλέον. γ. Όταν ο υπήκοος τρίτης χώρας δεν διαμένει νομίμως στη Χώρα. Αν ληφθεί ένα από τα μέτρα που αναφέρονται στην παρ. 1, ο υπήκοος τρίτης χώρας, στον οποίον αφορά, οφείλει να επιστρέψει αμέσως στο πρώτο κράτος μέλος που του χορήγησε το καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος. Στην περίπτωση που ένα από τα μέτρα που αναφέρονται στην παρ. 1 ληφθεί από δεύτερο κράτος μέλος και αφορά σε υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος έχει υπαχθεί στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην Ελλάδα και ασκεί το δικαίωμα διαμονής του στο δεύτερο κράτος μέλος, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές οφείλουν να επιτρέψουν αμέσως και χωρίς διατυπώσεις, την επανεισδοχή αυτού και των μελών της οικογένειάς του στην Ελλάδα. Μέχρι να αποκτήσει καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος στην Ελλάδα και με την επιφύλαξη της υποχρέωσης επανεισδοχής που προβλέπεται στην παρ. 2, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές μπορούν να απελάσουν τον υπήκοο τρίτης χώρας από το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος και δυνάμει των εγγυήσεων του άρθρου αυτού, για σοβαρούς λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας. Στις περιπτώσεις αυτές, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές προβαίνουν σε διαβούλευση με τις αντίστοιχες αρχές του πρώτου κράτους μέλους. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της ανωτέρω διαβούλευσης, ζητούν, από το πρώτο κράτος μέλος, τις αναγκαίες πληροφορίες για την έκδοση και εκτέλεση της απόφασης απέλασης. Οι αποφάσεις απέλασης, βάσει των στοιχείων β και γ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, δεν συνοδεύονται από μόνιμη απαγόρευση διαμονής. Σε περίπτωση που ληφθεί ένα από τα μέτρα που αναφέρονται στην παρ. 1 και οι αρμόδιες ελληνικές αρχές ζητήσουν την επανεισδοχή του στο κράτος μέλος που είχε χορηγήσει το καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, ο υπήκοος τρίτης χώρας και τα μέλη της οικογένειας του διατηρούν το δικαίωμα να μετακινηθούν προς ένα τρίτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 18. (άρθρο 23 της Οδηγίας) Απόκτηση καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος στην Ελλάδα στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιώματος διαμονής ως επί μακρόν διαμένων σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπήκοος τρίτης χώρας, στον οποίον έχει χορηγηθεί το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα δυνάμει του παρόντος Κεφαλαίου, μπορεί να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ρυθμίσεων του Κεφαλαίου Β` του παρόντος. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στο πρώτο κράτος μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 13 του παρόντος.

Άρθρο 19. (άρθρα 25, 19 παρ. 2, και 22 παρ. 3 της Οδηγίας) Σημείο επαφής. Η Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ορίζεται ως το ελληνικό Σημείο επαφής με τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή των πληροφοριών που καθορίζονται στο παρόν. Οι Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Περιφερειών της Χώρας υποχρεούνται να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τις αιτήσεις που υποβάλλονται και τις άδειες διαμονής που χορηγούνται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των άρθρων 13, 17 και 18 του παρόντος. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης υποχρεούται να ενημερώνει τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τις αποφάσεις απέλασης που εκδίδονται σε βάρος των υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν λάβει άδεια διαμονής στην Ελλάδα ως επί μακρόν διαμένοντες άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 20. (άρθρο 13 της Οδηγίας) Ειδικές διατάξεις. Οι υπήκοοι τρίτης χώρας που έχουν λάβει άδεια διαμονής αορίστου χρόνου, βάσει των διατάξεων των νόμων 2910/2001 (ΦΕΚ Α΄ 91) και 3386/2005 δεν απολαμβάνουν του δικαιώματος διαμονής στα άλλα κράτη μέλη, όπως αυτό προβλέπεται στο Κεφάλαιο Γ΄ του παρόντος.

Άρθρο 21. Καταργούμενες διατάξεις. Από την Έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις ρυθμίσεις του ή αντιμετωπίζει διαφορετικά τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο αυτού.

Άρθρο 22. Έναρξη ισχύος. Το παρόν ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δημήτριος Χ. Καραγιάννης, δικηγόρος, Θεσσαλονίκη - Αθήνα

Επικοινωνία

Θεσσαλονίκη

Πολυτεχνείου 21 (6ος Όροφος), 54626

2310525720

Αθήνα

Σολωμού 58 και Πατησίων (6ος Όροφος), 10682

2103810723

Για να σας παρέχουμε την καλύτερη online εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies.