Καραγιάννης & Συνεργάτες - Δικηγορικό Γραφείο

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
& ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ | ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επικοινωνήστε μαζί μας
2103810723 (Αθήνα) | 2310525720 (Θεσσαλονίκη) | info@karagiannislawfirm.gr

Τα πλεονεκτήματα σύστασης εταιρείας ή ατομικής επιχείρησης στα Σκόπια

Η μακροχρόνια οικονομική ύφεση και το συνακόλουθο ασφυκτικό επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με τις υπέρογκες οικονομικές επιβαρύνσεις που πλήττουν το επιχειρείν, έχει στρέψει πολλούς στο να αναζητήσουν ένα πιο φιλόξενο επιχειρηματικό περιβάλλον στις γειτονικές μας χώρες. Μία εξ αυτών είναι και τα Σκόπια.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες πληροφορίες για τα πλεονεκτήματα δημιουργίας μιας εταιρείας ή μιας ατομικής επιχείρησης στα Σκόπια (Π.Γ.Δ.Μ. - F.Y.R.O.M.) :

- Ο χρόνος που χρειάζεται για τη σύσταση μιας εταιρείας είναι ιδιαιτέρα σύντομος. Για παράδειγμα, για τη σύσταση μιας ΕΠΕ είναι 2-3 ήμερες, αφού συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα έγγραφα. Εφόσον ο ιδρυτής είναι φυσικό πρόσωπο, χρειάζεται μόνο μετάφραση του διαβατηρίου του, το καταστατικό της νέας εταιρείας και υπογραφή μιας ή δυο υπεύθυνων δηώσεων. Από την άλλη, εφόσον ο ιδρυτής είναι νομικό πρόσωπο τότε χρειάζεται μετάφραση των στοιχείων της ελληνικής εταιρείας (επωνυμία, έδρα, μέλη ΔΣ, διευθύνων σύμβουλος, αριθμός μετοχών ή μεριδίων και μετοχική σύνθεση), το καταστατικό και υπογραφή ορισμένων υπεύθυνων δηλώσεων.

- Ως προς τη φορολογία:

α) Για εισόδημα έως 50.000 ευρώ δεν πληγώνεται φόρος. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που εμφανίζει κέρδη άνω των 50.000 ευρώ, π.χ. κέρδη 100.000 ευρώ, να συστήσει δυο ξεχωριστές εταιρείες, στις οποίες θα επιμεριστεί το κέρδος (50.000 ευρώ καθ’ έκαστη) έτσι ώστε να αποφευχθεί η καταβολή οποιουδήποτε φόρου.

β) Για εισόδημα από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ δύο επιλογών. Είτε να πληρώσει φόρο για το συνολικό κέρδος σε ποσοστό 10%, είτε να πληρώσει φόρο για το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα (κέρδος συν έξοδα) σε ποσοστό 1%. Το επιλεγόμενο αυτό φορολογικό καθεστώς πρέπει να διατηρηθεί για τουλάχιστον 3 έτη.

γ) Για εταιρείες με συνολικό εισόδημα μεγαλύτερο των 100.000 ευρώ καταβάλλεται φόρος για το εισόδημα -ανεξάρτητα εάν αυτό διανεμηθεί ή όχι- σε ποσοστό 10%.

- Παρακράτηση φόρου λόγω μεταφοράς κερδών. Εφόσον η εταιρεία επιθυμεί να μεταβιβάσει το κέρδος στον ιδρυτή (αλλοδαπό πρόσωπο) είναι υποχρεωμένη να κρατήσει 10% ως φόρο εισοδήματος και να το καταβάλλει στο δημόσιο. Κι αυτό διότι η Π.Γ.Δ.Μ. δεν έχει υπογράψει ακόμη σχετική διμερή συμφωνία με την Ελλάδα. Η μεταφορά των κερδών στο ελληνικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο εγκρίνεται από την αντίστοιχη Δ.Ο.Υ. των Σκοπίων σε περίπου 3 έως 5 ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Με εκτίμηση, Reno Riskovski, Δικηγόρος στην πόλη των Σκοπίων

Επικοινωνία

Θεσσαλονίκη

Πολυτεχνείου 21 (6ος Όροφος), 54626

2310525720

Αθήνα

Σολωμού 58 και Πατησίων (6ος Όροφος), 10682

2103810723

Για να σας παρέχουμε την καλύτερη online εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies.