Καραγιάννης & Συνεργάτες - Δικηγορικό Γραφείο

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
& ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ | ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επικοινωνήστε μαζί μας
2103810723 (Αθήνα) | 2310525720 (Θεσσαλονίκη) | info@karagiannislawfirm.gr

Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά έκδοσης κληρονομητηρίου

Κάθε κληρονόμος, που δικαιούται μερίδιο σε κάποια κληρονομία, μπορεί να ζητήσει από το αρμόδιο δικαστήριο να του παρέχει πιστοποιητικό για το κληρονομικό του δικαίωμα και για τη μερίδα που του αναλογεί. Το πιστοποιητικό αυτό ονομάζεται κληρονομητήριο και δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό του - κληρονόμο να ασκήσει τα όποια δικαιώματά του επί της κληρονομούμενης περιούσιας, προβαίνοντας σε ανάλογες ενέργειες.

Εν συντομία, η διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έκδοσης κληρονομητηρίου έχουν ως ακολούθως:

1. Κατάθεση της αίτησης έκδοσης κληρονομητηρίου στη γραμματεία του δικαστηρίου.

2. Ανάρτηση - δημοσίευση της αίτησης έκδοσης κληρονομητηρίου για έντεκα (11) ημέρες, αρχής γενομένης από την επομένη της ημερομηνίας κατάθεσης της ως άνω αίτησης.

3. Κατάθεση προτάσεων στο δικαστήριο και προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών: ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων / πλησιεστέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης από το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο, πιστοποιητικό περί μη αποποίησης, πιστοποιητικό περί μη αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος.

4. Κατόπιν ο αρμόδιος Ειρηνοδίκης ελέγχει τη νομιμότητα του συνόλου των εγγράφων και εν συνεχεία εκδίδει το κληρονομητήριο.

5. Μετά την πάροδο είκοσι (20) ημερών από την έκδοση του κληρονομητήριου κατατίθεται αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού τελεσιδικίας, με τη λήψη του οποίου ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία.

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ | ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ | ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τηλέφωνο επικοινωνίας για όλη την Ελλάδα: 2310 525 720 | email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επικοινωνία

Θεσσαλονίκη

Πολυτεχνείου 21 (6ος Όροφος), 54626

2310525720

Αθήνα

Σολωμού 58 και Πατησίων (6ος Όροφος), 10682

2103810723

Για να σας παρέχουμε την καλύτερη online εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies.