Καραγιάννης & Συνεργάτες - Δικηγορικό Γραφείο

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
& ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ | ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επικοινωνήστε μαζί μας
2103810723 (Αθήνα) | 2310525720 (Θεσσαλονίκη) | info@karagiannislawfirm.gr

Πούλησα το αυτοκίνητο μου και ο αγοραστής δεν έκανε τη μεταβίβαση της άδειας κυκλοφορίας. Τί μπορώ να κάνω;

Πούλησα το αυτοκίνητό μου και ο αγοραστής δεν έκανε τη μεταβίβαση της άδειας κυκλοφορίας. Τί μπορώ να κάνω;

Τείνει να εξελιχθεί σε κακή συνήθεια η πρακτική ορισμένων αγοραστών αυτοκινήτων να αμελούν τη μεταβίβαση της άδειας κυκλοφορίας ενώπιον της αρμόδιας Διεύθυνσης Συγκοινωνιών. Σε περίπτωση που κάθε προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης αποτύχει, η δικαστική οδός είναι μονόδρομος.

Αυτή η κακή συνήθεια αφορά τόσο επαγγελματίες εμπόρους όσο και ιδιώτες αγοραστές, και συμβαίνει άλλοτε από αμέλεια και άλλοτε επίτηδες με δόλο. Παρότι οι πωλητές εξουσιοδοτούν τους αγοραστές προκειμένου να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών, ορισμένοι αγοραστές αρνούνται να μεταβιβάσουν την άδεια στο όνομά τους. Με αυτό τον τρόπο οι αγοραστές αποφεύγουν να πληρώσουν τα τέλη μεταβίβασης, τα τέλη κυκλοφορίας, την ασφάλεια, αποφεύγουν τα τεκμήρια διαβίωσης και γενικότερα κάθε οικονομική επιβάρυνση. Από την άλλη, παρότι οι πωλητές θεωρούν ότι έχουν πουλήσει το αυτοκίνητό τους, αυτό στην πραγματικότητα παραμένει στην κυριότητά τους και επιφορτίζονται με όλες τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η κατοχή ενός οχήματος. Οι πωλητές βαρύνονται με τα τέλη κυκλοφορίας, την ασφάλεια, τα τεκμήρια διαβίωσης, χάνουν επιδόματα λόγω των τεκμηρίων, ευθύνονται για τις κλήσεις κυκλοφοριακών παραβάσεων της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας και λοιπά πρόστιμα, φέρουν την αντικειμενική ευθύνη σε περίπτωση ενός τροχαίου ατυχήματος και κινδυνεύουν κυριολεκτικά να καταστραφούν οικονομικά, σε περίπτωση πρόκλησης ενός σοβαρού τροχαίου ατυχήματος με σωματικές βλάβες ή θάνατο από ανασφάλιστο όχημα.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος υπάρχει η λύση της κατάθεσης αγωγής από τον πωλητή του οχήματος εναντίον του αγοραστή, σε περίπτωση που κάθε εξωδικαστική προσπάθεια αποτύχει. Πρόκειται για αγωγή "καταδίκης σε δήλωση βουλήσεως" και έχει ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο αγοραστής να προβεί στη μεταβίβαση της άδειας κυκλοφορίας ενώπιον της αρμόδιας Διεύθυνσης Συγκοινωνιών. Η αγωγή αυτή συντάσσεται και κατατίθεται αποκλειστικά από δικηγόρο -όχι από πολίτες μη δικηγόρους- στη γραμματεία του αρμόδιου δικαστηρίου και επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον αντίδικο/αγοραστή του οχήματος. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Αθήνα 2103810723 | Θεσσαλονίκη 2310525720. 

Παρακάτω τίθεται ένα υπόδειγμα δικογράφου μιας αγωγής καταδίκης σε δήλωση βουλήσεως. Το υπόδειγμα αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες δικηγόρους και όχι σε τρίτους μη δικηγόρους. 

Υπόδειγμα δικογράφου αγωγής καταδίκης σε δήλωση βουλήσεως.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΓΩΓΗ

Του ... του ... και της ..., κατοίκου ... με ΑΦΜ ... ΚΑΤΑ Του ... του ... και της ... κάτοικο ... με ΑΦΜ ... . ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣ: 1. Τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 2. Την Δ.Ο.Υ. ... Αθηνών. 3. Τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Αθηνών. 

Στις ... έγινα πλήρης κάτοχος, νομέας και κύριος του με αριθμό κυκλοφορίας ... αυτοκινήτου, τύπου ... . Ενδιαφερόμενος να το πουλήσω επικοινώνησα στις ... με τον ..., ιδιοκτήτη μάντρας αυτοκινήτων στην Αθήνα. Συμφωνήσαμε να πουλήσω το αυτοκίνητο έναντι του χρηματικού ποσού των ... €, το οποίο και έλαβα από τον εναγόμενο στις ... . Παραδίδοντας στον αντίδικο το με αριθμό κυκλοφορίας ... ΙΧΕ αυτοκίνητο, του παρέδωσα και μία εξουσιοδότηση με θεωρημένο του γνήσιο της υπογραφής μου, με την οποία τον εξουσιοδοτούσα να μεταβιβάσει την άδεια κυκλοφορίας στο όνομά του. Πλην όμως ο τελευταίος, παρά το ότι με βεβαίωσε ότι εγώ δεν χρειαζόταν να προβώ σε καμιά απολύτως άλλη ενέργεια και ότι ο ίδιος θα τακτοποιούσε το ζήτημα, ουδέποτε προέβη στη μεταβίβασή του, όπως και όφειλε, βάσει του άρθρου 89 παρ. 1 και 3 του ν. 2696/1999.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, επιβαρύνομαι από τότε και κάθε έτος με τα τέλη της άδειας κυκλοφορίας και τα περιβαλλοντικά τέλη, η κυριότητα του οχήματος και συνεπακόλουθα η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες είναι ακόμα «στο όνομά μου», κατά το κοινώς λεγόμενο, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δεν βρίσκεται στην κυριότητά μου εδώ και δέκα χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι όχι μόνο η οικονομική μου επιβάρυνση με τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και τα περιβαλλοντικά τέλη, αλλά και με την πληρωμή κλήσεων για κυκλοφοριακές παραβάσεις που έχουν επιβληθεί από την Τροχαία και τη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης (βλ. προσκομιζόμενες κλήσεις). Εξαιτίας αυτών των κλήσεων έμαθα ότι ο εναγόμενος έμπορος πώλησε το όχημα στον ..., έτερο έμπορο αυτοκινήτων, κάτοικο Θεσσαλονίκης ..., ενώ η άδεια κυκλοφορίας ήταν ακόμα στο όνομά μου και παραμένει μέχρι σήμερα!

Έτσι λοιπόν, αναγκάστηκα να καταθέσω την από ... έγκληση/μήνυση ενώπιον της Εισαγγελίας ... . Αποτέλεσμα αυτής ήταν η καταδίκη του ... σε ποινή φυλάκισης ... και σε χρηματική ποινή ... ευρώ για παραβίαση του ως άνω άρθρου, με την υπ' αριθ. ... απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου ... . Καίτοι, ο εναγόμενος σε ουδεμία ενέργεια προέβη ποτέ προκειμένου να μεταβιβαστεί η κυριότητα του αυτοκινήτου στον ίδιο, όπως τον είχα εξουσιοδοτήσει, προκειμένου να κατέχει και να νέμεται νόμιμα το εν λόγω αυτοκίνητο. Από την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του εναγομένου αναγκάστηκα να καταβάλω εξ ιδίων τα ακόλουθα χρηματικά ποσά για αποπληρωμή διοικητικών προστίμων, κλήσεων και τελών κυκλοφορίας: ... .

Ως γνωστόν, η ενοχική σύμβαση με την οποία σκοπείται η μεταβίβαση αυτοκινήτου δεν υπόκειται σε κάποιο τύπο και η προφορική ακόμα σύναψή της είναι έγκυρη. Η εμπράγματη όμως σύμβαση μεταβιβάσεως της κυριότητας αυτού, υποβάλλεται στον τύπο της καταχώρησής της επί της αδείας κυκλοφορίας, με μέριμνα των συμβαλλομένων, εφόσον προηγουμένως έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και οι λοιπές οικονομικές επιβαρύνσεις. Επομένως, ο εναγόμενος με την αποδοχή της σχετικής προς αυτόν εξουσιοδότησης, ανέλαβε ανεπιφύλακτα την υποχρέωση προς εμένα να δηλώσει τη βούλησή του για την κατάρτιση της εμπράγματης σύμβασης περί μεταβίβασης του αυτοκινήτου.

Συνεπώς, χωρεί καταδίκη του εναγομένου σε δήλωση βουλήσεως, κατ' άρθρον 949 του Κ.Πολ.Δ, κατόπιν της παρούσας αγωγής, οπότε με την τελεσιδικία της αποφάσεως: α) η για τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου δήλωση βουλήσεως θεωρείται γενομένη κατά το 949 ΚΠολΔ πλάσμα του νόμου, με αποτέλεσμα να επέρχεται έτσι αυτούσια η ικανοποίηση της οικείας αξιώσεως του δανειστού έναντι του αρνουμένου κατά τα άνω να δηλώσει οφειλέτη, χωρίς ανάγκη περαιτέρω καταναγκασμού του τελευταίου όπως εξωτερικεύσει τη δήλωση βουλήσεως του προς τον δανειστή ενάγοντα ενώπιον του δημοσίου οργάνου που ορίζεται στην προκειμένη περίπτωση με τον νόμο 722/1977 και β) ο ενάγων, αποδεχόμενος την με αυτό τον τρόπο σχηματισθείσα δήλωση βουλήσεως του εναγομένου οφειλέτη (189 ΑΚ), δύναται, προσκομίζοντας στην αρμόδια αρχή αντίγραφο της τελεσίδικης αποφάσεως, η οποία, σημειούμενη επί της αδείας, αναπληροί την δήλωση του αντισυμβαλλομένου, να προβεί στην καταχώριση της δικής του δηλώσεως βουλήσεως, οπότε και συντελείται η μεταβίβαση του αυτοκινήτου (βλ. ΕφΑθ 1409/1993 (Αρμ. 1994/972), ΕφΑθ 53/1980 (ΝοΒ 28/849)).

Ύστερα από τα παραπάνω μου παρέχεται το δικαίωμα να ζητήσω, όπως με την απόφαση που θα εκδοθεί, καταδικασθεί ο εναγόμενος να συμπράξει στην μεταβίβαση του προαναφερθέντος αυτοκινήτου προς αυτόν και να δηλώσει ότι είναι κύριός του από την ημερομηνία παράδοσής του σε αυτόν, ήτοι από την 08-09-2005 και ότι όλες οι ως άνω οφειλές ανήκουν σε αυτόν, με αποτέλεσμα να μπορώ να τις διεκδικήσω από αυτόν, ως αχρεωστήτως καταβληθεισών.

ΕΠΕΙΔΗ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 949 ΚΠολΔ, «όταν κάποιος καταδικάζεται σε δήλωση βούλησης, η δήλωση αυτή θεωρείται ότι έγινε μόλις η απόφαση γίνει τελεσίδικη. Αν η καταδίκη σε δήλωση βούλησης εξαρτήθηκε από αντιπαροχή, η δήλωση βούλησης θεωρείται ότι έγινε από τη στιγμή που εκπληρώθηκε η αντιπαροχή ή επήλθε υπερημερία αποδοχής της».

ΕΠΕΙΔΗ η μη εκπλήρωση από μέρους του εναγομένου οφείλεται στο γεγονός της αρνήσεως του να μεταβιβάσει στον εαυτό του την κυριότητα του εν λόγω αυτοκινήτου, παρά την εκ μέρους μου ολοσχερή εκπλήρωση των απορρεουσών υποχρεώσεών μου από την προφορική σύμβαση πώλησης του σε αυτόν.

EΠΕΙΔΗ πρέπει να υποχρεωθεί από το Δικαστήριό Σας μετά την τελεσιδικία της αποφάσεως που θα εκδοθεί κατά τα ανωτέρω να μεταβιβάσει στον εαυτό του την κυριότητα του αυτοκινήτου.

ΕΠΕΙΔΗ η αγωγή μου είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 949 και 72 ΚΠολΔ, αρμοδίως δε εισάγεται ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου ως καθ'ύλην και κατά τόπον αρμοδίου, καθώς η διαφορά είναι αποτιμητή σε χρήμα, συνολικού ύψους ... ευρώ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥ, ΖΗΤΩ: Να γίνει δεκτή η αγωγή μου. Να καταδικασθεί ο εναγόμενος να δηλώσει ότι του έχει μεταβιβαστεί το με αριθμό κυκλοφορίας ... αυτοκίνητο από ... και ότι έκτοτε είναι κύριος, νομέας και κάτοχός του, έτσι ώστε εγώ να μπορέσω εν συνεχεία να διεκδικήσω από αυτόν το ποσό των ... ευρώ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντος. Να καταδικασθεί ο εναγόμενος στην δικαστική μου δαπάνη και στην αμοιβή του πληρεξούσιου Δικηγόρου μου.

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

Επικοινωνία

Θεσσαλονίκη

Πολυτεχνείου 21 (6ος Όροφος), 54626

2310525720

Αθήνα

Σολωμού 58 και Πατησίων (6ος Όροφος), 10682

2103810723

Για να σας παρέχουμε την καλύτερη online εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies.