Καραγιάννης & Συνεργάτες - Δικηγορικό Γραφείο

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
& ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ | ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επικοινωνήστε μαζί μας
2103810723 (Αθήνα) | 2310525720 (Θεσσαλονίκη) | info@karagiannislawfirm.gr

Είσπραξη απλήρωτων κοινοχρήστων πολυκατοικίας με την έκδοση Διαταγής Πληρωμής

Η μη καταβολή των μηνιαίων κοινοχρήστων δαπανών που αναλογούν σε κάθε διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό. Στις μέρες μας, η οικονομική αδυναμία και οι προσωπικές διαφορές μεταξύ των ενοίκων αποτελούν τους βασικούς λόγους άρνησης καταβολής των κοινοχρήστων, με συνέπεια τη δυσλειτουργία μιας πολυκατοικίας και την περεταίρω επιβάρυνση των συνεπών ιδιοκτητών.

Μέχρι τώρα, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο επέτρεπε τη δικαστική διεκδίκηση των ανείσπρακτων κοινοχρήστων μόνο μέσω της άσκησης σχετικής Αγωγής ενώπιον του αρμόδιου Πολιτικού Δικαστηρίου, γεγονός που συνεπάγονταν υψηλό κόστος και χρονική καθυστέρηση έκδοσης της οριστικής απόφασης του Δικαστηρίου περίπου δύο (2) ετών. Ωστόσο, οι πρόσφατες τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας παρέχουν τη δυνατότητα στους συνεπείς συνιδιοκτήτες κάθε πολυκατοικίας να στραφούν δικαστικά εναντίον του ιδιοκτήτη ή του μισθωτή που οφείλει την καταβολή των κοινοχρήστων, μέσω της έκδοσης Διαταγής Πληρωμής εις βάρος του.

Η διαδικασία έκδοσης Διαταγής Πληρωμής για ανείσπρακτα κοινόχρηστα επιτρέπει πλέον την έκδοση εκτελεστού τίτλου σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου μιας εβδομάδας) και με χαμηλότερο κόστος, διευκολύνοντας έτσι ουσιαστικά την είσπραξη των οφειλόμενων κοινοχρήστων και την προληπτική συμμόρφωση όλων των ενοίκων.

Η διαδικασία έκδοσης Διαταγής Πληρωμής για ανείσπρακτα κοινόχρηστα προϋποθέτει τα ακόλουθα δύο στάδια:

α) αρχικά απαιτείται η εξώδικη όχληση του οφειλέτη, μέσω της σύνταξης και επίδοσης με δικαστικό επιμελητή Εξωδίκου, με το οποίο ο οφειλέτης καλείται να συμμορφωθεί καταβάλλοντας τα οφειλόμενα κοινόχρηστα και

β) κατόπιν -σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στο Εξώδικο- κατατίθεται η Αίτηση έκδοσης Διαταγής Πληρωμής στο αρμόδιο Δικαστήριο, από το οποίο εκδίδεται η Διαταγή Πληρωμής εντός περίπου πέντε (5) εργάσιμων ημερών, βάσει της οποίας μπορούν να ληφθούν εν συνεχεία μέτρα Αναγκαστικής Εκτέλεσης κατά του οφειλέτη.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση Διαταγής Πληρωμής για ανείσπρακτα κοινόχρηστα είναι τα εξής:

1. Πρακτικό Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας για ορισμό διαχειριστή.

2. Πρακτικό Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας που θα εξουσιοδοτεί τον δικηγόρο να καταθέσει στο Δικαστήριο την Αίτηση για την έκδοση της Διαταγής Πληρωμής.

3. Συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών της πολυκατοικίας μαζί με το αντίστοιχο πιστοποιητικό μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο ή τη βεβαίωση καταχώρισης στο Κτηματολογικό Γραφείο. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται μία ενιαία συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών της πολυκατοικίας, απαιτείται η προσκόμιση όλων των τίτλων ιδιοκτησίας των ιδιοκτητών της οικοδομής.

4. Αποδείξεις ή τιμολόγια δαπανών που περιλαμβάνονται στις μηνιαίες καταστάσεις των κοινόχρηστων δαπανών, όπως για παράδειγμα η δαπάνη καθαριότητας, συντήρησης ανελκυστήρα, αγοράς πετρελαίου θέρμανσης κ.λπ..

5. Τον τίτλο ιδιοκτησίας του οφειλέτη κατά του οποίου στρεφόμαστε μαζί με το αντίστοιχο πιστοποιητικό μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο ή τη βεβαίωση καταχώρισης στο Κτηματολογικό Γραφείο.

6. Τα μηνιαία ειδοποιητήρια κοινοχρήστων προς τον οφειλέτη ή τη μηνιαία συγκεντρωτική κατάσταση των κοινόχρηστων δαπανών.

7. Προσκόμιση του Εξώδικου που έχει ήδη σταλεί στον οφειλέτη μαζί με την έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ | ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ | ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τηλέφωνο επικοινωνίας για όλη την Ελλάδα: 2310 525 720 | email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επικοινωνία

Θεσσαλονίκη

Πολυτεχνείου 21 (6ος Όροφος), 54626

2310525720

Αθήνα

Σολωμού 58 και Πατησίων (6ος Όροφος), 10682

2103810723

Για να σας παρέχουμε την καλύτερη online εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies.